Свет

ЕУ: Украјини 545 милона евра војне помоћи, Русији нове санкције

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је да укупна помоћ Европске уније Украјини од почетка сукоба износи 50 милијарди евра
ЕУ: Украјини 545 милона евра војне помоћи, Русији нове санкцијеGetty © Carl Court / Staff

Уочи самита Европске уније и Украјине, Савет ЕУ сагласио се са новим пакетом војне помоћи Кијеву, који је вредан 500 милиона евра. ЕУ је најавила да планира да уведе десети пакет санкција Русији до 24. фебруара.

Поред тог, седмог по реду, пакета помоћи, који је у оквиру такозваног Европског мировног фонда (ЕПФ), одлучено је да се издвоји још 45 милиона евра за обуку украјинских војника, коју обавља Мисија војне помоћи Европске уније (ЕУМАМ).

Европска унија такође намерава да уведе десети пакет санкција Русији пре 24. фебруара – годишњице почетка специјалне војне операције у Украјини, навела је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Она је такође објаснила да ЕУ тражи и истражује механизме да Русија плати обнову Украјине кроз замрзнута средства у државама чланицама.

Укупни допринос ЕУ у оквиру ЕПФ за Украјину је 3,6 милијарди евра.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је да укупна помоћ Европске уније Украјини од почетка сукоба износи 50 милијарди евра.

Према његовим речима, новим мерама се шаље јасна порука у кључном тренутку: ЕУ наставља да подржава Украјину "онолико дуго колико је потребно и колико год буде потребно".

Претходне мере помоћи у оквиру ЕПФ за Украјину договорене су 28. фебруара, 23. марта, 13. априла, 23. маја, 21. јула и 17. октобра прошле године.

image
VV inauguration
banner