Свет

Сијарто: Не интересује нас мишљење америчког амбасадора

Сијарто је навео да је завршена ера када су страни представници могли да говоре Мађарима како да живе
Сијарто: Не интересује нас мишљење америчког амбасадора© Tanjug/Marton Monus/MTI via AP

Нико споља не може да каже грађанима Мађарске како треба да живе, тако да нас не интересује шта страни држављанин, чак и ако је у питању амбасадор, мисли о унутрашњим политичким процесима у Мађарској, поручио је министар спољних послова те земље Петер Сијарто, реагујући на изјаву америчког амбасадора Дејвида Пресмана. 

Пресман, који је од септембра у Будимпешти, рекао је раније за "Политико" да Мађарска наставља са политиком подржавања руског председника Владимира Путина, коментаришући негативан став мађарских власти према антируским санкцијама. 

"Тражимо више поштовања за Мађаре, чак и од амбасадора. Није његов посао да се меша у унутрашње ствари Мађарске", поручио је Сијарто.

Он је додао да ће Пресману бити изузетно тешко да одржи везе између две земље уколико свој боравак у Мађарској буде користио за оцењивање активности владе коју је изабрао мађарски народ "са прилично јасном већином".

Сијарто је навео да очекује да се страни амбасадори понашају прикладно и да раде на побољшању билатералних односа, као и да је завршена ера када су страни представници могли да говоре Мађарима како да живе. 

Званична Будимпешта више пута је изразила противљење санкцијама које је Запад увео Русији због украјинске кризе и тврди да су ограничења оштетила економију Европске уније, а да нису значајно ослабила Русију. 

Мађарски премијер Виктор Орбан осудио је одлуку Немачке да Кијеву пошаље 14 тенкова "леопард 2", истичући да тим западне земље постају активни учесници у сукобу.

Према његовим речима, уместо да наоружава Украјину, Запад би требало да инсистира на миру и мировним преговорима.

image