Свет

Анкара упозорила САД: Склањајте прљаве руке са Турске, знамо шта радите

Америчка амбасада управља Европом, док се сваки амерички амбасадор пита како могу да наудим Турској, каже турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу
Анкара упозорила САД: Склањајте прљаве руке са Турске, знамо шта радитеGetty © Photo by Chris McGrath/Getty Images

Турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу оптужио је Сједињене Америчке Државе да управљају Европом и позвао да не покушавају да узбуркају Турску својим поступцима.

"Сваки амерички амбасадор се пита како могу да наудим Турској, и то је један од наших највећих проблема већ дуги низ година. Он окупља друге амбасадоре и покушава да их саветује. Они исто раде у Европи, јер управо америчка амбасада управља Европом", рекао је Сојлу.

Како је навео, управо они су ти који су размишљали шта би могли да ураде у Турској, али им је једна особа пореметила игру.

"Председник Реџеп Тајип Ердоган је уништио све њихове планове. Обраћам се америчком амбасадору, којем желим да кажем да знам којим новинарима је давао задатке. Склањајте прљаве руке са Турске, јасно знам које сте кораке предузели и како желите да узбуркате Турску", поручио је.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу оптужио је низ западних земаља које су затвориле конзулате у републици због наводних безбедносних претњи, оценивши да не испуњавају савезничке обавезе које проистичу из чланства у НАТО-у.

Претходно су у Министарство спољних послова Турске позвани шефови дипломатских мисија, укључујући државе које су обуставиле рад својих генералних конзулата (Белгија, Велика Британија, Немачка, Италија, Холандија, САД, Француска, Швајцарска и Шведска).

Министарство спољних послова је истакло да је безбедност свих дипломатских институција у Турској обезбеђена на основу међународних споразума. Амбасадорима је скренута пажња и на потребу сарадње у борби против тероризма. Министарство је истакло да приступ западних земаља служи интересима терористичких организација.

Амбасадори су позвани у Министарство спољних послова након Сојлуове изјаве да је низ западних држава покренуо "психолошки рат" против његове земље, "затварајући дипломатска представништва под изговором терористичке претње, али без пружања икаквих доказа".

image