Свет

"Блумберг": Ердоган би до марта могао да одлучи да пусти Финску у НАТО

Ситуација са чланством Шведске је још неизвесна, иако Турска већ неко време Стокхолму сигнализира да се и не нада уласку у Алијансу
"Блумберг": Ердоган би до марта могао да одлучи да пусти Финску у НАТО© IMAGO/Turkish presidency apaima

Турска би Финској најкасније до следећег месеца могла да да зелено светло за улазак у НАТО, преноси "Блумберг", додајући да ће одлука вероватно бити саопштена средином марта, односно пре одласка турског парламента на паузу пред мајске изборе.

Хелсинки је, наводно, довољно учинио како би решио безбедносне проблеме, и тако испунио основни услов да би му Ердоган дао "благослов" и ратификовао чланство у Алијанси.

Шведска, међутим, нема чему да се радује.

Јер, односи Стокхолма и Анкаре никад нису били на горем нивоу, него последњих недеља, након што су шведски демонстранти вешали лутку са Ердогановим ликом, а десничарски активиста, кога је иначе штитила полиција, спалио копију Курана.

Шведска влада је ове недеље предложила нови закон којим би се пооштрила борба против терористичких организација, али по свему судећи, то је само њихова "касна памет" и неће имати неког претераног ефекта на став Турске, јер је Ердоган недавно јасно рекао Швеђанима да се не надају претерано.

Турска, како је навео, позитивно гледа на захтев Финске за чланство у НАТО-у, али не подржава кандидатуру Шведске.

"Шведска не би требало да се труди и да покушава у овом тренутку. Нећемо рећи 'да' њиховој апликацији за НАТО све док дозвољавају спаљивање Курана", рекао је Ердоган, а пренео Ројтерс.

Финска и Шведска, међутим, и даље тврде да у Алијансу желе да уђу "руку под руку".

"Важно је да данас пошаљемо јасну поруку – Финска и Шведска су се пријавиле заједно,  и интересу је свих да се заједно придружимо", рекла је финска премијерка Сана Марин.

Две нордијске земље су, у јеку специјалне војне операције у Украјини, 18. маја 2022. године поднеле пријаве генералном секретару НАТО-а за улазак у Алијансу. До данас, пријаве Шведске и Финске за НАТО нису ратификовале само две од 30 земаља – Мађарска и Турска.

Ердоганов чврст став против Шведске, спекулише "Блумберг" могао би да буде и подстицај за консолидацију подршке његових конзервативних и националистичких гласача на предстојећим изборима, али би континуирано одбијање председника Турске да одобри чланство ове скандинавске земље у НАТО, могло да угрози привођење крају процеса куповине америчких борбених авиона Ф-16 од Конгреса САД.

Али, Турска, како је рекао  Ердоганов портпарол Ибрахим Калин више пута ове недеље, неће попустити ако САД ратификацију кандидатура нордијских земаља за НАТО поставе као услов за споразум о Ф-16.

image
VV inauguration
banner