Свет

Америка притиска УАЕ и Турску: Прекините везе с Русијом

Подсекретар за тероризам и финансијску обавјештајну службу Брајан Нелсон покушава да утиче на две државе да мање сарађују са Москвом и оштрије примењују санкције
Америка притиска УАЕ и Турску: Прекините везе с Русијом© Kremlin Pool/Global Look Press

Америци сметају економске и финансијске везе Уједињених Арапских Емирата и Турске са Русијом, па је, како преноси "Блумберг", подсекретар за тероризам и финансијску обавештајну службу Брајан Нелсон о томе данас и јуче разговарао са турским званичницима.

Нелсон, који је нешто раније био и у УАЕ, Турцима је, наиме, наводно пренео "забринутост" САД због све већег извоза у Москву у који је укључена и америчка роба.

Поручио је својим колегама из Турске да ограниче проток робе у Русију и истакао да тој земљи стиже десетине милиона долара вредна роба долара чији је извоз ограничен.

А то би, како брину, руска војна индустрија могла да искористи за продужавање сукоба.

"Од марта до октобра прошле године, десетине турских извозника послали су у Русију робу у вредности од око 800 милиона долара, укључујући 300 милиона долара у машинама и још 80 милиона долара у електроници", рекли су "Блумбергови" извори који су желели да остану анонимни.

У Турској то није била једина брига, јер се причало и о руским бродовима у турским лукама који су или под санкцијама или су подложни контроли извоза.

Анкара је продубила своје економске и трговинске везе са Москвом захваљујући и, између осталог, јаким личним односима између председника Реџепа Тајипа Ердогана и Путина.

Ердоган, који се такмичи за још један председнички мандат на изборима заказаним за мај, тражио је од Русије и финансијску подршку за управљање турбулентним временима у економији.

Али, турски председник има јаке везе и са Кијевом, па је све време покушавао да буде у посредничкој улози између две завађене стране. Помогао је , тако, да се обезбеде преговори за наставак испоруке житарица из украјинских црноморских лука и омогућио је размену затвореника.

Нелсон је трећи високи званичник америчког министарства финансија који је посетио Турску за годину дана, појачавајући притисак да на ову земљу да се придржава америчких санкција. И у наредним недељима, кажу саговорници овог медија, очекује се још оваквих посета.

О Русији и са УАЕ

УАЕ одржавају везе и са Украјином и са Русијом, али је владар ове заливске државе у окторбу, у сред сукоба путовао на састанак са Путином.

Неслон је, како тврде извори овог медија и са УАЕ говорио о томе које кораке треба предузети како би се сузбило избегавање санкција. САД су и ту државу опоменуле да продубљивање финансијских веза УАЕ са Москвом омета америчке напоре да изолује Русију.

САД су у четвртак објавиле саопштење у којем се наводи да су преговори са УАЕ фокусирани на "координацију о недозвољеним финансијама и другим регионалним питањима".

Како "Блумберг" преноси, амерички званичници изразили су забринутост због улоге коју су предузећа из Уједињених Арапских Емирата одиграла у наводном трансферу иранских беспилотних летелица у Москву и омогућавању Техерану да заобиђе санкције на извоз нафте.

image
VV inauguration
banner