Свет

Нема компензације за становнике коју је влада Молдавије обећала због високих цена гаса

Молдавци не добијају новац који им је државни врх обећао у септембру прошле године због пооштравања цена гаса
Нема компензације за становнике коју је влада Молдавије обећала због високих цена гасаwww.globallookpress.com © Sadak Souici

Становници Молдавије не добијају новац који је влада обећала да ће издвајати за компензацију повећања цена гас.

"Имам пензију од хиљаду леја (око 53 долара)... За струју ми је прошлог месеца дошао рачун од 3,5 хиљаде. Мислим да компензација не може да помогне ни једном пензионеру", рекла је пензионерка локалним медијима.

Један Молдавац је додао и да не прима никакву надокнаду, а на његове жалбе не одговарају. "Чекам, апеловао сам на владу, на председницу јер нисам добио никакву надокнаду".

У Молдавији су отворени штандови за прикупљање потписа како би се од владајуће партије коју је створила актуелна председница републике Маја Санду, захтевало да надокнади зимске рачуне за комуналне услуге. На иницијативу опозиционог удружења "Покрет за народ", у Кишињеву је постављено 25 таквих пунктова, а у земљи их има 150.

Прошлог септембра је молдавски министар финансија Думитру Буђански најавио је да ће власти грађанима обезбедити компензацију за трошкове гаса из западних грантова.

Енергетска криза у Молдавији почела је у лето након што је влада одлучила да смањи потрошњу руског гаса.

Још новембра је Санду за "Политико" најавила да ће ове зиме становници Молдавије потрошити до 65 одсто прихода на грејање, јер је током године гас у земљи поскупео седам пута, а струја четири пута.

Са инфлацијом која је скоро 35 одсто и поремећајем у ланцима снабдевања, привреда Молдавије ће се "вероватно смањити", признала је председница.

У Кишињеву су тада кренули велики антивладини протести. Неколико хиљада људи изашло је на улице у пратњи службеника безбедности. "Доле Санду, доле влада!", чуло се улицама главног града.

Опозиција у Молдавији је до тада већ неколико недеља организовала протесте, тражећи оставке власти, коју криве за енергетску кризу и политички мотивисан прогон неистомишљеника.

image