Свет

Швајцарци због Украјине на корак од прекида са вековном традицијом бојне неутралности

"Желимо да будемо неутрални, али ми смо део западног света", рекао је Тијери Буркар, лидер странке десног центра ФДП. Интересантно је да су на сличан начин "део западног света" били и у Другом светском рату, када су слали своје лекаре на Источни фронт да лече немачке војнике
Швајцарци због Украјине на корак од прекида са вековном традицијом бојне неутралностиwww.globallookpress.com © Björn Trotzki

Швајцарска је, наводно, близу да прекине са вековном традицијом неутралности и под политичким и притиском јавности укине забрану извоза швајцарског оружја у сукобима захваћена подручја, преноси Ројтерс.

Купци швајцарског оружја немају законско право да га извозе без дозволе швајцарских власти, што је ограничење за које неки представници велике индустрије оружја у земљи кажу да сада штети трговини.

Позиви европских суседа Швајцарској да дозволи такве трансфере у Кијев у међувремену су постали све гласнији због чега су два парламентарна одбора за безбедност препоручила ублажавање правила. Посланици су, наводи Ројтерс, подељени по том питању.

"Желимо да будемо неутрални, али ми смо део западног света", рекао је Тијери Буркар, лидер странке десног центра ФДП, који је поднео предлог влади да дозволи поновни извоз оружја у земље са сличним демократским вредностима какве се поштују у Швајцарској, наводи агенција.

На основу швајцарске неутралности, која датира из 1815. године и која је садржана у споразуму из 1907. године, Швајцарска неће слати оружје директно или индиректно сукобљеним странама. А посебан ембарго уведен је на продају оружја Украјини и Русији.

Међутим, оно шта Швајцарска сматра за неутралност доведено је у питање још током Другог светског рата, када је политичар и лекар Еуген Бирхер покренуо инцијативу за пружање помоћи војницима нацистичке немачке на Источном фронту за време Другог Светског рата.

"Када је у јуну 1941. дошло до директне конфронтације између Трећег Рајха и Совјетског Савеза, Бирхер је знао шта неутрална Швајцарска мора да уради: морала је да стане уз Немачку колико је могла", писао швајцарски лист "Ноје цирихе цајтунг" о Бирхеру 2020. године.

Поред тога што су лечили нацисте, портал "Свис инфо" указује да су швајцарски лекари осумњичени за пружање неадекватне помоћи Јеврејима и да су их чак предавали нацистичким властима.

Треће земље у теорији могу да се обрате Берну за поновни извоз швајцарског оружја које имају у својим залихама, али је, до сада, дозвола је скоро увек била одбијена.

"Не би требало да имамо вето да спречимо друге да помажу Украјини. Ако то урадимо, подржавамо Русију, а то није неутрална позиција", рекао је Буркар за Ројтерс. "Друге земље које желе да подрже Украјину и учине нешто за безбедност и стабилност Европе... Не могу да разумеју зашто Швајцарска мора да каже не."

Истраживање агенције Сотомо објављено протеклог викенда показало је да 55 одсто испитаника подржава да се дозволи поновни извоз оружја у Украјину.

"Да смо ово питање поставили пре рата..., одговор би вероватно био мањи од 25 одсто. Разговор о промени неутралности био је табу у прошлости", рекао је Лукас Голдер, кодиректор агенције ГФС-Берн.

Новац врти где бургија неће?

Влада - под притиском из иностранства након што је одбила немачке и данске захтеве за дозволу за поновни извоз швајцарских оклопних возила и муниције за противавионске тенкове - рекла је да неће прејудицирати парламентарне расправе.

Берн се "придржава постојећег законског оквира... и позабавиће се предлозима у догледно време", рекао је портпарол Одељења за економске послове, које надгледа питања трговине оружјем.

Буркар је рекао да је добио позитивне сигнале о промени закона од других странака. Социјалдемократе оријентисане ка левици кажу да су за промене, као и Зелени либерали, иако се Зелени и даље противе.

У међувремену, десничарска Швајцарска народна партија (СВП), највећа партија у доњем дому и традиционално непоколебљиви браниоци неутралности, сада изгледа подељена.

"Дозволити испоруку оружја земљи која је укључена у оружани сукоб је... уништавање основе мира и просперитета у нашој земљи", рекао је посланик СВП Давид Зубербулер.

Члан СВП Вернер Салцман, који седи у горњем парламентарном дому, не слаже се са тим и позива се на колатералну штету швајцарској одбрамбеној индустрији која такође подржава кампању за промену закона.

Сектор, који укључује мултинационалне компаније "Локхид Мартин" и "Рајнметал", продао је наоружање у вредности од 800 милиона швајцарских франака (876 милиона долара) у иностранству 2021. године, према владиним подацима, стављајући га у 15 најбољих земаља извозница у свету.

Имати јаку индустрију оружја ишло је руку под руку са традицијом неутралности, али равнотежа овог дуалитета сада може бити угрожена, саопштило је индустријско удружење "СвисМем".

"Неки од наших чланова изгубили су уговоре или више не улажу у Швајцарску због тренутних ограничења", рекао је директор "СвисМема" Стефан Брупбахер.

"Наша тренутна ситуација слаби нашу безбедносну политику..., кочи кредибилитет наше спољне политике и штети нашим компанијама", рекао је он. "Време је да се то промени."

image