Свет

Трампов предизборни слоган: Ако желите трећи светски рат, гласајте за некога другог

Бивши амерички председник поново је у трци за Белу кућу као "голуб мира међу јастребовима"
Трампов предизборни слоган: Ако желите трећи светски рат, гласајте за некога другог© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Бивши амерички председник Доналд Трамп, који намерава поново да се кандидује за председничке изборе, ослониће се на "једноставну спољнополитичку поруку" у својој кампањи: "Желите трећи светски рат? Гласајте за некога другог", указује амерички портал "Политико".

Трамп је поручио да би он, да је у Белој кући, завршио сукоб у Украјини у року од "24 часа" и оценио да би слање тенкова Кијеву могло да изазове нуклеарни рат.

Како преноси "Политико", Трамп је критиковао и хаотично повлачење Американаца из Авганистана под вођством Џозефа Бајдена, жестоки  је противник односа са Кином и назвао је гувернера Флориде Рона Десантиса - познатог као "мини Трамп" - "глобалистом".

Разлог новопробуђеном фокусу на међународну политику је, пише вашингтонски портал, што расте број републиканских кандидата за председничку трку, а међу њима су и двоје бивших Трампових сарадника, амбасадорка САД у УН Ники Хејли и бивши државни секретар и директор ЦИА-е Мајк Помпео.

Избори блиски Трамповој кампањи кажу да бивши председник покушава да представи себе као "голубицу међу јастребовима" како би се умилио републиканским бирачима којима је доста слања милијарди долара помоћи Украјини.

"Трамп је мировни председник и први председник у две генерације који није покренуо рат, док ако погледате конгресни досије Десантиса, он се залагао за војне ангажмане САД у иностранству", рекла је "Политику" особа блиска Трамповој кампањи.

"Трамп је једина особа која је рекла да је доста са финансирањем украјинског сукоба. То се није чуло од Ники Хејли, Помпеа или Пенса. Какав је њихов став по питању Украјине", додао је саговорник портала "Политико".

Хејли, бивши потпредседник САД Мајк Пенс и Помпео су позвали на наставак финансирања Кијева и, штавише, критиковали су администрацију Џозефа Бајдена да не ради довољно на пружању помоћи Украјини.

image