Свет

Шведска распоредила "патриот": "Ово није само вежба"

Ово је први пут да је амерички систем противваздушне одбране коришћен у акцији од стране шведских оружаних снага
Шведска распоредила "патриот": "Ово није само вежба"© Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk

Шведске одбрамбене снаге су у понедељак распоредиле напредни систем противваздушне одбране "патриот" око стратешке јужне луке Гетеборг да виде како ће одговорити на мало вероватну ситуацију у којој би Шведска била нападнута.

Ово је први пут да је амерички систем противваздушне одбране "патриот", способан да пресреће балистичке и крстареће ракете, као и летелице у домету од 60-160 километара, у зависности од ракете која се користи, коришћен у акцији од стране шведских оружаних снага.

"Западна обала са луком Гетеборг је стратешки важна са свим транспортима који тамо долазе, и стога је од кључног значаја да се овим системом заштитимо од напада", рекла је представница за штампу у Оружаним снагама Шведске Терезе Фагерштет.

"Ово није вежба", рекла је Фагерштет и додала да је распоређивање део операције приправности.

"Операције за ванредне ситуације се изводе како би се тестирало колико брзо и ефикасно наше јединице и борбене снаге могу да одговоре у кризној ситуацији. Операција није подстакнута било каквом променом претње Шведској", наводи се на свом сајту Шведска одбрамбена агенција.

Шведске оружане снаге сматрају да је ризик од оружаног напада на Шведску низак, али не могу искључити такав сценарио. Након рата у Украјини, Шведска је повећала своју војну потрошњу, што укључује куповину ракета за ваздушну одбрану "патриот" од САД.

Само прошле године, Шведска је направила две поруџбине, једну у укупном износу од две милијарде евра коју је дала садашња влада пре Божића, а другу, вредну 114 милиона евра, коју је дала бивша социјалдемократска влада у маја прошле године, открио је СВТ.

"Предузимамо још један корак да ојачамо Шведску и нашу одбрамбену способност. Ова инвестиција отвара пут за знатно ојачану противваздушну одбрану. Ово је посебно важно у светлу руске инвазије на Украјину", рекао је бивши министар финансија Шведске Макс Елгер прошлог пролећа.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner