Свет

Земљотрес направио ненадокнадиву штету на културно-историјским споменицима у Турској

Председник Удружења "Адлигат" Виктор Лазић истакао је да су будуће генерације изгубиле драгоцен траг развоја људске цивилизације и уметности
Земљотрес направио ненадокнадиву штету на културно-историјским споменицима у Турској© Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

Председник Удружења "Адлигат" Виктор Лазић, који се налази на југоистоку Турске, рекао је да је земљотрес, поред великих људских жртава, направио трајну и ненадокнадиву штету на светски важним културно-историјским споменицима те области.

Лазић је за Танјуг казао да су у граду Газиантепу "сравњене са земљом источне, јужне и југоисточне куле" тврђаве, коју су први користили још древни Хетити, претворили у право утврђење Римљани, а обновио цар Јустинијан у шестом веку.

"Камене зидине претвориле су се у прах и расуле по улицама. Један потпорни зид је у потпуности урушен, а широм остатака моћне тврђаве видљиве су пукотине", рекао је Лазић, челник "Адлигата", удружења за културу, уметност и међународну сарадњу, као и директор Музеја књиге и путовања и Музеја српске књижевности.

Према његовим речима, веома значајана "Нова џамија" у граду Малатаја је изгубила кров и већи део зидова, а здање је било скоро сравњено са земљом у потресу 1894. године, док је била значајно оштећена у померању тла 1964. године.

Стручњаци утврђују последице настале штете

На југоистоку Турске уведено је тромесечно ванредно стање, а Лазић напомиње да је наређено и затварање свих музеја, напоменувши да стручњаци прегледају експонате и утврђују насталу штету.

"Штета је настала не само у музејима, већ и на више стотина историјски значајних локалитета, од градова и утвђења древних Хетита и Римљана, до новијих, али уметнички и историјски такође изузетно значајних џамија и више векова старих трагова изузетног муслиманског уметничког умећа", навео је Лазић.

Предео погођен потресима спада у Горњу Месопотамију, између река Еуфрата и Тигра које извиру у Турској, где су трагове оставиле цивилизације древних Хетита, Асирије, старих Грка и Римљана, као и Јермена, Селџука и Османлија.

Оставили су значајне остатке материјалне културе, културно-историјске споменике огромног значаја, често и под заштитом Унеска.

Лазић је оценио да ће бити потребно више месеци да експерти обиђу све локалитете, прегледају предмете и утврде тачну штету, и тек тад ће бити јасно са коликом катастрофом се суочавамо.

"Будуће генерације су изгубиле драгоцен, ненадокнадив траг развоја људске цивилизације и уметности. Зато сам убеђен да ће будуће генерације памтити овај догађај као катастрофу не само људских живота, већ и светске културе", закључио је Лазић.

image
VV inauguration
banner