Свет

Фон дер Лајен: Десети пакет санкција против пропаганде руског председника

Председница Европске комисије каже да Русија мора да сноси последице и да плати цену, због тога ће рестриктивне мере бити уведене против представниика руских медија, политичких и војних лидера
Фон дер Лајен: Десети пакет санкција против пропаганде руског председникаwww.globallookpress.com © IMAGO/PRESIDENT OF UKRAINE OFFIC

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да ће наредних дана предложити нови, десети пакет санкција Русији који ће укључити представнике руских медија, политичке и војне лидере, преноси ТАСС.

"Русија мора да сноси одговорност и да плати цену. У наредним данима ћемо предложити нови, десети пакет санкција. Оне ће бити уведене политичким и војним лидерима Русије", рекла је она на заједничкој конференцији за новинаре у Бриселу са шефом Европског савета Шарлом Мишелом након састанка у оквиру самита ЕУ.

Она је додала да су пажљиво саслушали украјинског председника Владимира Зеленског и одлучили да уведу санкције против пропаганде руског председника Владимира Путина.

"Пакет ће укључивати рестриктивне мере против руских новинара, као и додатне забране извоза у вредности већој од десет милијарди евра", нагласила је.

На председницу Европске комисије вероватно је утицала изјава шефа европске дипломатије Жозепа Бореља који је рекао да "забрана једног броја руских медија у Европи заправо представља заштиту слободе говора и да је неопходно даље ићи тим путем".

"Забраном једног броја руских медија не нападамо слободу говора, већ је штитимо", рекао је Борељ на конференцији о борби против дезинформација у Бриселу, не парафразирајући Орвела.

Немачки канцелар Олаф Шолц је, уочи специјалног самита ЕУ у Бриселу, рекао да пооштравање мера служи као сигнал руском председнику Владимиру Путину, преноси Ројтерс.

"Путин неће постићи своје циљеве – не на бојном пољу и не кроз диктирани мир", рекао је Шолц у Бундестагу и додао да ће ЕУ подржати Украјину колико год буде потребно у сукобу на европском тлу који је почео 24. фебруара 2022. године.

На дневном реду данашњег самита су три главне тачке: подршка Украјини, економија и конкурентност и миграционе политике Уније.

Лидери ЕУ су дочекали председника Украјине Владимира Зеленског у Бриселу да би показали њихову подршку Украјини.

"Имамо заједничку историју коју покушавају да нам оспоре ратом", поручио је председник Украјине Владимир Зеленски у обраћању пред посланицима Европског парламента.

"Желе да оспоре начин живота 27 земаља Европске уније. То нећемо дозволити", навео је он.

Очекивани долазак Зеленског засенио је претходну агенду самита који је првобитно био заказан као посебна седница за решавање проблема миграција.

Савет ЕУ је под интензивним притиском земаља попут Аустрије и Холандије да лидери ЕУ разговарају о управљању миграцијама.

image