Свет

"Волстрит џорнал": Неочекивани мањак, тенкови не стижу у Украјину упркос обећањима савезника

Испоставља се да, као и у случају муниције и тешке артиљерије, чланице Северноатлантског савеза у овом тренутку имају много мање оперативних тенкова којима располажу него што су мислили
"Волстрит џорнал": Неочекивани мањак, тенкови не стижу у Украјину упркос обећањима савезникаGetty © Sascha Schuermann / Stringer

Пошто је Немачка у јануару напокон подлегла притиску својих НАТО савезника и дозволила им да снабдеју украјинске снаге тенковима немачке производње, само је она из целе Европе заиста и пристала да пошаље значајан контингент ових оклопних возила на фронт, открива "Волстрит џорнал".

Неспремност европских савезника да испуне раније речено упркос интензивном лобирању из Берлина последњих дана изазива сумњу да довољан број тенкова уопште може да стигне у Украјину на време, то јест пре очекиване руске офанзиве.

"Такође, то ставља немачку владу у незгодну позицију коју је настојала да избегне: она постаје једини добављач великог контингента главних борбених тенкова западне производње за Украјину", пише "Волстрит џорнал".

Изненадне сумње Европе у вези са снабдевањем Украјине тенковима откривају да, као и у случају муниције и тешке артиљерије, чланице Северноатлантског савеза имају мање оперативних тенкова којима могу да располажу у овом тренутку него што се рачунало.

"Чињеницу да има тако мало оперативних борбених тенкова и да су толико некомпатибилни један с другим, треба схватити као сигнал за узбуну у Европи", рекао је бивши високи званичник за одбрану у немачкој влади а сада виши сарадник у Минхенској безбедносној конференцији Нико Ланге.

Британија и Француска, које имају највеће оружане снаге међу европским савезницима у НАТО-у, имају по око 220 тенкова, али је нејасно колико их је заиста спремно за борбу, показује онлајн база података "Глобал фајерпауер".

Немачка поседује сличан број тенкова, а подаци тамошње владе показују да мање од половине њих може бити распоређено, јер је осталима потребна поправка.

Насупрот томе, Русија је започела рат са више од 12.000 тенкова, док их је Украјина имала скоро 2.000.

У европским залихама "на папиру" има више од 2.000 тенкова "леопард 2", али се осим Берлина само Варшава до сада обавезала да пошаље било који од њих у Кијев, заједно са 60 других тенкова базираних на старим совјетским моделима.

"Немачка ће вероватно морати да да највећи допринос европској иницијативи за тенкове, јер има највеће залихе у власништву индустрије и оружаних снага међу земљама које желе да учествују", изјавила је Мина Аландер из Финског института међународних послова.

Већина европских земаља "или нема довољно тенкова за почетак – Данска има само 44 тенка 'леопард 2', а Холандија 18 које изнајмљује од Немачке, или има ограничења због сопствених потреба, као у случај Финске са њеном дугом границом с Русијом", закључила је Аландерова за "Волстрит џорнал".

image
VV inauguration
banner