Свет

Ердоган: Испорука тенкова Кијеву је ризик

"Не могу да кажем да је слање тенкова помаже решавање сукоба. То је ризичан посао, користан за индустрију наоружања", оценио је председник Турске
Ердоган: Испорука тенкова Кијеву је ризик© AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Слање тенкова Украјини не помаже у решавању сукоба, оценио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и додао да ће та држава наставити да сарађује са Руском Федерацијом како би бесплатно испоручивали храну и ђубриво државама којима је то најпотребније.

"Не могу да кажем да је слање тенкова помаже решавање сукоба. То је ризичан посао, користан је за индустрију наоружања", објаснио је он у интервјуу за Турску радио-телевизију.

Ердоган је рекао да наставља да ради са руским колегом Владимиром Путином на бесплатној испоруци хране земљама којима је потребна.

Путин је почетком септембра прошле године истакао да Запад већину украјинског жита извози у своје државе, а не у сиромашне земље Африке. Он је навео да је Москва спремна да бесплатно снабдева најсиромашније земље целокупном количином жита која им је потребна у оквиру споразума о житу.

"Имамо договор са Путином. Рекао ми је да је спреман да бесплатно пошаље жито. Претходно је Европа добијала већину жита, око 44, можда чак 46 одсто. Рекао сам да смо спремни да направимо брашно од тих житарица и пошаљемо га у сиромашне земље. Могуће да ћемо им обезбедити и залихе ђубрива", рекао је Ердоган у интервјуу.

Председник Турске је локалним медијима још једном потврдио да та држава "тренутно не гледа благонаклоно на захтев Шведске за чланство у НАТО-у".

image