Свет

Сунак приватно разматра обнову веза Британије са ЕУ

Геополитичка и економска ситуација промениле мишљење Лондона
Сунак приватно разматра обнову веза Британије са ЕУwww.globallookpress.com © Teresa Nunes/Keystone Press Agency

Британски премијер Риши Сунак приватно је замолио високе министре и званичнике да израде планове за обнову односа Велике Британије са Европском унијом након година нетрпељивости након брегзита, пише "Блумберг".

Делимично вођени последицама руске Специјалне војне операције у Украјини, високи државни службеници састављају предлоге о томе како Британија може ближе да сарађује са земљама ЕУ у низу области од одбране и миграције преко трговине, енергетике и међународних стандарда.

Британски званичници се надају да ће у наредним данима моћи да објаве решење за вишегодишњи спор са ЕУ око трговинских аранжмана за Северну Ирску након брегзита.

Да би то постигао, 42-годишњи премијер мораће да "балансира" како би држао под контролом ватрене присталице брегзита у својој странци и наговорио њихове савезнике у Демократској унионистичкој партији да укину свој вето на децентрализовану владу у Северној Ирској.

Чак и ако му то пође за руком, суочиће се са скептицизмом европских лидера који покушавају да послују са Уједињеним Краљевством последњих седам година, док је земља пролазила кроз пет различитих премијера који су ЕУ често третирали као врећу за ударање за своју домаћу публику. Велика Британија ће такође ускоро представити законе о миграцијама које би их могле довести у сукоб са Европском конвенцијом о људским правима.

Промена стратегије Уједињеног Краљевства према Европи није признање да је брегзит неуспех, тврди један неименовани владин званичник. Према речима званичника, то је "одраз променљиве стварности".

Сунак је европским лидерима јасно ставио до знања да је одлучан да реши питање трговине са Северном Ирском, које је покварило односе са Бриселом откако је Британија напустила блок. Договор на техничком нивоу је готово постигнут, иако премијер још увек мора да убеди ДУП и "брегзит конзервативце" да га "не минирају", наводи "Блумберг".

Ако се ова пат позиција реши, Сунак би ове године могао да оствари опипљивије политичке успехе, укључујући ближу сарадњу са Француском, нарочито када је реч о мигрантима.

Британија такође ради на детаљним плановима за јачање одбрамбених веза са Европом у јеку ситуације у Украјини, али и катастрофалног стања британске војске. Економска ситуација у Британији погоршала се после изласка из ЕУ. У петак су званични подаци показали да се трговински дефицит Уједињеног Краљевства са блоком повећао на рекорд у последњем кварталу 2022.

Један британски званичник је рекао да су рекли Сунаку да ће снажни трговински односи са Европом бити од суштинског значаја за економске изазове будућности у областима као што су технологије у настајању, као и за суочавање са претњама као што су глобални шокови у снабдевању и јачање Кине, али и амерички Закон о смањењу инфлације.

Нема шансе да Велика Британија буде у стању да се такмичи са величином субвенција САД и ЕУ, тако да ће морати да користи дипломатију да преговара о заштити британских компанија са обе стране, рекао је један неименовани званичник.

image
VV inauguration
banner