Свет

"Глобал тајмс": Американци саботирају мировне преговоре Москве и Кијева

Кинески аналитичари сматрају да чак и ако Москва и Кијев постигну неке споразуме, Вашингтон ће се одмах укључити и упропастити цео процес
"Глобал тајмс": Американци саботирају мировне преговоре Москве и Кијева© Tanjug/AP Photo/Libkos

Кинески аналитичари сматрају да су мале шансе да дође до мировних преговора између Москве и Кијева, а овај сукоб ће несумњиво ескалирати ако се игнорише позив Кремља на разговоре, пише "Глобал тајмс".

Наиме, Москва је позвала на преговоре засноване на "постојећој реалности" и без "предуслова", али амерички председник Џозеф Бајден, баш уочи годишњице почетка Специјалне војне операције, путује у Пољску чиме показује да Вашингтон наставља с подршком Кијеву.

Кинески војни експерт Сонг Жонгпинг сматра да су досадашњи неуспешни преговори између Русије и Украјине доказали да "чак и ако Москва и Кијев постигну неке споразуме, Вашингтон ће се одмах укључити и упропастити цео процес".

"Дакле, у овом тренутку је кључно не да ли ће доћи до преговора између Русије и Украјине већ да ли ће Вашингтон и Москва постићи бар неки консензус како би избегли ескалацију", сматра Сонг Жонгпинг.

Кинески аналитичари истичу да Америка у овом тренутку није вољна за разговоре с Русијом. На основу најновијих аранжмана и одлука које су донеле САД, Бајденова администрација ће спречити окончање сукоба и наставиће да га користи да подрива Русију, али и Европску унију, а Украјина је цена коју је Вашингтон спреман да плати, што пак Москва јасно разуме.

Сонг је рекао и да ће Москва бити одлучнија на бојном пољу, уколико САД игноришу позив Русије на разговоре. То ће уследити у наредним недељама или чак данима, пошто руске трупе треба да покрену нову офанзиву пре него што у Украјину стигне додатна војна помоћ Запада.

Уколико Русија оствари потпуну контролу у источном региону Украјине, могла би да прекине Специјалну војну операцију што би била основа за разговоре.

Тада ће, како извештава овај кинески медиј, ојачати раздор између оних европских земаља које су за мир и ратно настројених САД.

Проблем је у томе, истичу кинески аналитичари, што је наставак сукоба реалнији од мировних преговора.

"Позив Русије више личи на израз политичке воље Москве – да је отворена за преговоре, а не да је стриктна на тему војног решења кризе. Међутим, није реално да ће уследити позитиван одговор САД", сматра и Цуи Хенг из Центра за руске студије Источнокинеског нормалног универзитета.

О предстојећој посети америчког председника Пољској Цуи Хенг каже да јој је главна сврха да му обезбеди замах за изборе следеће године.

"Осим тога, он жели да потисне прагматичне мировне позиве у Европи и додатно изврши притисак на европске лидере да заједно још оштрије циљају на Русију, чиме је деескалација сукоба далеко од неминовног", закључио је Цуи за "Глобал тајмс".

image