Свет

Кина поручује: Вашингтон дугује свету објашњење о експлозији Северног тока

Кинески стручњаци сматрају да ћутање мејнстрим медија у Америци говори доста тога и да су они који тврде да су "професионални" и "независни" селективно слепи за Хершова открића
Кина поручује: Вашингтон дугује свету објашњење о експлозији Северног токаwww.globallookpress.com © Danish Defense Ministry

Кинеско министарство спољних послова сматра да Сједињене Америчке Државе морају да објасне светској заједници да ли је истрага новинара Симора Херша о Северном току истинита.

Према речима портпаролке овог министарства Мао Нинг, експлозије су имале озбиљан негативан утицај на глобално енергетско тржиште и светски екосистем, а Вашингтон би морао да одговара за своје неприхватљиве поступке ако се потврде Хершови налази.

Кинески стручњаци, опомиње и "Глобал тајмс", уверени су у веродостојност извештаја новинара Симора Херша о томе да су током НАТО вежби "Балтопс" у лето 2022. године амерички рониоци поставили експлозив испод гасовода Северни ток, који су Норвежани активирали три месеца касније.

Поготово, како наводе, имајући у виду да су САД одбациле оптужбе без икаквог објашњења.

Уважавајући углед добитника Пулицерове награде, новинара који се прославио разоткривањем масакра вијетнамских цивила од стране америчке војске, хвале Хершову храброст, али и изражавају бојазан за његову безбедност.

То што Вашингтон ове информације пориче, неће стати на пут решености Русије да извуче више доказа на основу извештаја – пише "Глобал тајмс", гласило блиско повезано с Комунистичком партијом Кине.

Претње америчког председника – јак мотив

Кинеске новине подсећају на претње америчког председника Џозефа Бајдена изречене 7. фебруара 2022 – "ако руски тенкови или трупе пређу границу Украјине, више неће бити Северног тока 2".

"Да је Бајден обичан грађанин и да се експлозија цеви догодила негде у САД након што је Бајден изрекао те претње, његове речи би амерички тужилац протумачио као јак мотив, а он би правно одговарао", рекао је стручњак на америчким студијама на Кинеској академији друштвених наукаЛу Ксијанг за "Глобал тајмс".

Лу је додао и да је ћутање америчких мејнстрим гласила на ову тему последица добре координације између тамошњих медијских кућа и владе, а стратегија да се све негира и избрише с новинских портала чак и пошто су "ухваћени на делу".

И за уредништво "Глобал тајмса" значајно је ћутање мејнстрим медија у Америци. Они који увек тврде да су "професионални" и "независни" селективно су слепи за Хершова открића или су извештавали само о порицањима америчке владе у умешаност у инцидент. У уводнику од 10. фебруара истичу и њихов врло снажан ангажман у оптуживању Русије одмах након експлозије.

Лу Ксијанг је рекао и да је без правног ентитета који би био задужен за такве међународне спорове готово немогуће утврдити правне чињенице чак и ако више доказа додатно поткрепи тезу да су САД кривац.

"Али овај истражни извештај ће ојачати одлучност Русије да нађе више доказа", изјавио је он.

Европа сада мора да буде везана за САД

Професор на Институту за међународне односе на Кинеском универзитету за спољне послове Ли Хаидонг подсетио је и на то како су САД оптужиле Ирак да поседује оружје за масовно уништење – користећи као доказ прашак за прање веша.

"Било да су САД кривци или не, Европа се понашала превише послушно. Трагично је то да како се сукоб Русије и Украјине интензивира, Европа има све мање простора за 'цењкање' са САД о безбедносним питањима", рекао је Ли, али и истакао да су највећу корист од уништених гасовода имале управо САД.

Експлозијом на гасоводу уништен је једини преостали мост за изградњу заједничке безбедности у Европи, што значи да западноевропске земље морају да изаберу да буду дубоко везане за САД на раскрсници руско-украјинског сукоба.

Уредништво подсећа да је један од главних разлога зашто је Вашингтон одлучио да дигне у ваздух гасоводе тај што су "Немачка и остатак Западне Европе постали зависни од јефтиног руског природног гаса, што је умањило европско ослањање на Америку".

Европски политичари треба да размисле о томе да ли слепо праћење САД користи Европи, или управо супротно, рекао је Ли Хаидонг. Он је позвао Стари континент да ојача своју аутономију. "У супротном би се инциденти попут експлозије гасовода Северни ток могли поновити, а цену ће поново платити Европа, а не САД", директан је експерт. 

У уводнику "Глобал тајмса" истиче се да Вашингтон дугује свету објашњење у вези са експлозијом на Северном току, те да се ради о екстремном догађају у међународној политици, као и то да је напад на цивилну инфраструктуру и њено уништавање чин терористичке природе који се не сме толерисати.

Заплет из холивудских филмова

"Хершов најновији извештај није упоредив са теоријама завере у јавном мњењу, нити је ово нешто што Вашингтон може да 'пригуши'", пише "Глобал тајмс" и додаје да је у питању важан траг у међународној истрази, док америчко карактерисање свега фразом "лажне вести" није нимало убедљиво, те да међународна заједница треба да настави да пита Вашингтон све док не да управо убедљиво објашњење.

Детаљи који су разоткривени "терају језу низ кичму". На пример, у извештају се тврди да је Вашингтон тајно планирао саботажу Северног тока још од краја 2021, много пре почетка руско-украјинског сукоба. Снаге за егзекуцију, време, место и начин на који је експлозија изведена пажљиво су планирани. Ни најмаштовитији сценариста у Холивуду не би се усудио да напише такав заплет, оцењује кинески медиј.

"Ако је тачно оно што је објављено у Хершовом чланку, онда ће свет морати поново да процени способност САД да наруше мир", пише "Глобал тајмс".

Бројне чињенице указују на то да су САД заслужени лидер у "арени двоструких стандарда". Опседнуте су и добре у измишљању гласина или неоснованим оптужбама против других. Али никада неће признати своје грешке или чак злочине, чак и ако су докази чврсти. Уместо тога, покушаће да окриве друге, сматра уредништво кинеског листа.

Све ће вероватно постати догађај с рашомон-ефектом, што не значи да треба да одустанемо од трагања за истином, ово је веома важно, закључује "Глобал тајмс".

image