Свет

Сијарто у Минску: Мир се мора успоставити што пре (ВИДЕО)

Очигледно је да ће ме многи напасти због посете, али наш став је јасан: канали комуникације морају да буду отворени, поручио министар спољних послова Мађарске
Сијарто у Минску: Мир се мора успоставити што пре (ВИДЕО)Getty © Photo by Omar Marques/Getty Images

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто допутовао је данас у Минск где се састао са белоруским колегом Сергејом Алејником коме је изнео став Будимпеште о постизању мира у Украјини, преноси "БелТа".

"Очигледно је да ће ме многи напасти због посете, али наш став је јасан: канали комуникације морају да буду отворени. Да се ​​не понашамо на овај начин, данас не бих могао да пренесем поруку мира", написао је Сијарто на Фејсбуку.

Према његовим речима, Будимпешта се нада да ће цела међународна заједница деловати како би успоставила мир што је брже могуће и да ће "избећи акције које би могле да доведу до наставка или ескалације рата".

"Рат у Украјини ескалира, што доводи до тога да све више људи гине. Људске животе треба спасити, а то се може учинити само успостављањем мира", рекао је он.

Како се наводи, Сијарто ће се састати и са министром економије Александром Червјаковим.

Мађарска је једна од ретких земаља ЕУ која није испоручила оружје Украјини и која је више пута заговарала ублажавање санкција Русији. Премијер Виктор Орбан изјавио је раније да његова земља жели да остане неутрална страна у руско-украјинском сукобу, али више пута је апеловао да се обуставе непријатељства и покрену мировни преговори.

Орбан је такође био гласан критичар санкција које је ЕУ увела Русији и у више наврата је упозоравао да санкције наносе штету европским економијама иако је званична Будимпешта до сада подржавала те мере.

Та земља је блокирала одлуку Европске уније да Украјини додели 500 милиона евра, што је изазвало негодовање дипломата ЕУ. Према њиховом мишљењу, одлука Будимпеште "нема основа, већ само иде у прилог Русији".

image