Свет

Шта се дешава у украјинском Министарству одбране? Резњиков још није смењен, предлаже нове заменике

Заменик команданта копнене војске Украјине, ИТ стручњак и бивши амбасадор Украјине у Канади избор су још увек актуелног министра одбране Украјине
Шта се дешава у украјинском Министарству одбране? Резњиков још није смењен, предлаже нове заменикеwww.globallookpress.com © Boris Roessler

Украјински министар одбране Алексеј Резњиков, за ког се почетком месеца говорило да би могао бити смењен, препоручио је данас три кандидата за своје нове заменике.

Одлука је донета након што су бивши сарадници министра оптужени за корупцију и кршење закона о јавним набавкама.

Председник Украјине Владимир Зеленски најавио је почетком године, у јеку војног сукоба, чистке у државном врху. Одлука о смени званичника у тренутку неизвесности услед сукоба са Русијом изазвала је недоумицу, те се о њој и даље спекулише.

Западни медији пишу да је до "обрачунавања" са званичницима дошло како би се Западу показало да њихове донације Кијеву неће доспети у погрешне руке, али до смене Резњикова још није дошло.

Он је данас предложио неколико особа за позиције својих заменика.

Први би, по његовом мишљењу, требало да буде заменик команданта копнене војске Украјине генерал Александар Пављук, који је био одговаран за одбрану Кијева. Он "савршено познаје проблеме савременог ратовања и потребе наше војске", те ће стога моћи да допринесе "ближој сарадњи са Генералштабом", написао је Резњиков на Фејсбуку.

Новинар и ИТ стручњак Виталиј Дејњега кандидован је за заменика министра одбране за питања дигиталног развоја и дигитализације.

"Савремени рат захтева нови приступ. Дигитални развој једна је од области у којој Украјина може да се пробије и постави нове светске стандарде. Потребна нам је особа која има отворен поглед на свет и способност да обједини све оно што могу да ураде држава, бизнис и јавни сектор", објаснио је министар одбране.

Дејњега је иначе основао фондацију "Врати се жив" (Come Back Alive), која прикупља средства за војску, а обећао је и да ће сваке године бити подвргнут тестирању детектором лажи, како би осигурао транспарентност свог рада.

На место трећег заменика министра одбране, који ће бити задужен за питања европских интеграција, предложен је бивши амбасадор Украјине у Канади Андреј Шевченко.  

Са друге стране, Резњиков није заборавио на свог бившег првог заменика Ивана Руснака и заменика за питања дигиталног развоја Олега Гајдука, који ће, како је најавио, иако смењени са тренутних позиција остати у Министарству одбране. Њихов нов задатак биће саветовање министара.

Украјину, ипак, чека још промена, поручио министар одбране.

"Ово нису последње одлуке када је реч о изменама у оквиру Министарства одбране. Нове промене биће објављене током наредних дана", најавио је Резњиков.  

Предлози нових кандидата послати су канцеларији председника Зеленског, који мора да их потврди. Након тога, како би нова реформа у оквиру Министарства одбране могла да заживи, биће неопходно и одобрење владе Украјине.

image