Свет

Кина позива на брзо и праведно решавање иранског нуклеарног питања

"Кина ће наставити да конструктивно учествује у преговорима о обнављању иранског нуклеарног споразума", поручио је иранском колеги кинески председник Кине Си Ђинпинг
Кина позива на брзо и праведно решавање иранског нуклеарног питањаwww.globallookpress.com © Iranian Presidency/ZUMA Press Wire

Кинески председник Си Ђинпинг позвао је на брзо и праведно решавање иранског нуклеарног питања и подржао настојање Исламске Републике да заштити своја права и интересе.

"Кина ће наставити да конструктивно учествује у преговорима о обнављању иранског нуклеарног споразума", поручио је Си иранском председнику Ибрахиму Раисију током његове посете Пекингу, преноси Ројтерс.

Нуклеарни споразум из 2015. године ограничио је ирански програм обогаћивања уранијума, како би Техерану отежао развој нуклеарног оружја у замену за укидање међународних санкција.

Бивши председник САД Доналд Трамп напустио је споразум 2018. године, тврдећи да он није успешно ограничио напредак Техерана у развоју нуклеарних технологија. Након тога је Вашингтон Ирану поново увео санкције. 

Кина је критиковала Вашингтон због повлачења из споразума и инсистирала на томе да САД треба да направе први корак ка оживљавању пакта, указује Ројтерс.

Из Техерана су поручили да се нуклеарна технологија и даље развија из мирољубивих разлога.

САД су у септембру прошле године увеле нове санкције на предузећа која извозе иранску нафту, укључујући и пет са седиштем у Кини. Из Вашингтона је поручено да ће наставити да спроводе санкције докле год Техеран буде развијао свој нуклеарни програм.

Раиси: Ништа неће утицати на напредак односа Ирана и Кине

Пред своју посету Пекингу, ирански председник Ибрахим Раиси написао је у ауторском тексту за кинески лист "Пиплс дејли" да обе земље сматрају да су једнострани потези и "насилне" мере, попут увођења "неправедних" санкција, главни узроци криза и несигурности у свету.

Раиси је описао Кину као "старог пријатеља" и рекао да регионални и међународни догађаји неће утицати на иранске напоре да ојача односе са Пекингом.

Си и Раиси су за време свог последњег састанка на маргинама Шангајске организације за сарадњу у узбекистанском граду Самарканду у септембру прошле године обећали да ће створити јачи савез.

image