Свет

Американци формирају тело за истраживање НЛО: Можда Кинези, а можда ванземаљци

Велики број уочених "неидентификованих летећих објеката" забринуо је америчке званичнике, неки од њих кажу да би они могли бити ванземаљског порекла
Американци формирају тело за истраживање НЛО: Можда Кинези, а можда ванземаљци© Tanjug/Ryan Seelbach/U.S. Navy via AP

Након серије инцидената током којих је америчка војска оборила три неидентификована летећа објекта (НЛО), у Белој кући су најавили да би могли да формирају стручни тим за изучавање тих објеката и потенцијалних безбедносних ризика које они представљају.

Нови тим, који је формиран на предлог саветника за националну безбедност Џејка Саливана, био би састављен од људи из Пентагона, Савезне ваздухопловне администрације, Министарства унутрашње безбедности и других државних агенција, преноси "Волстрит џорнал".

Стручњаци би анализирали последице детекције, анализе и уништавања објеката, рекао је портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби.

"Влада ће удвостручити напоре да разуме и ублажи последице ових догађаја", рекао је он.

Амерички авиони оборили су 4. фебруара кинески балон, за који Вашингтон тврди да је шпијунски, што Пекинг демантује. То је очигледно довело до повећане опрезности у америчкој администрацији, пошто су у наредних недељу и по дана оборена још три неидентификована објекта.

Амерички званичници тврде да у овом тренутку не могу да објасне о каквим је објектима реч, чак и након што су они испитани пре обарања. Неки амерички званичници, попут вође демократа у Сенату Чака Шумера, неке од ових објеката назвали су "балонима", док их у Пентагону и даље називају само "објекти".

Ни ванземаљци нису искључени

Прикупљање остатака срушених летелица отежано је услед лоших временских и теренских услова, тврде амерички званичници.

Како је рекао Кирби, председник САД Џозеф Бајден је први извештај у вези са неидентификованим летећим објектима добио још 21. јуна 2021. године.

Начелник Северноамеричке команде за ваздушну безбедност генерал Глен Ван Херк рекао је да се у овом тренутку не може искључити ни могућност да би ти објекти могли бити ванземаљског порекла.

"Пустићемо обавештајну заједницу да открије о чему је реч, али у овом тренутку ништа се не може искључити", рекао је он у суботу.

Портпарол Беле куће Карин Жан-Пјер сматра да, ипак, САД нису посетили гости са друге планете. "Нема никаквих, понављам, никаквих индикација да је реч о ванземаљцима", рекла је она.

У Пентагону је речено да су објекти били ненаоружани, као и да не умеју да објасне на који погон су се кретали, што додатно "продубљује мистерију", наводи "Волстрит џорнал".

Пентагон је прошле године формирао Канцеларију за разрешење аномалија, која је до сад обрадила 366 извештаја о виђањима НЛО, од којих је 171 "показало необичне перформансе и карактеристике летења или, које захтевају даље испитивање", пише у извештају који је објавила Канцеларија директора за националну безбедност.

Кирби: Оборени објекти можда јесу бенигни

Америчке обавештајне службе разматрају могућност да су три неидентификована објекта која су оборили амерички авиони имали комерцијалну или неку другу бенигну сврху, саопштио је Кирби.

Он је оценио да САД још увек немају потпуне информације о та три објекта, преноси Ројтерс.

Кирби је рекао да нема назнака да су та три објекта повезана са кинеским шпијунским балоном.

image