Свет

Трамп каже да су поверљиве фасцикле које су предмет судског позива празне

Бивши председник користио је сада враћену празну фасциклу да блокира плаво светло са фиксног телефона у својој спаваћој соби, тврди Трампов адвокат
Трамп каже да су поверљиве фасцикле које су предмет судског позива празне© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, File

Фасцикле означене као поверљиве и пронађене у кући Доналда Трампа на Флориди након што је напустио Белу кућу нису садржале никакве документе, рекао је данас бивши амерички председник.

Трамп је то рекао након извештаја да је његов тим добио судски позив због једног таквог документа, пренео је Ројтерс.

Трампов правни тужиоцима је предао празну фасциклу означену као поверљиву, као и други материјал са поверљивим ознакама, јавио је Си-Ен-Ен.

Један документ са поверљивим ознакама предат је прошлог месеца, пренео је Еј-Би-Си Њуз.

Трамп је рекао да је држао фасцикле са поверљивим ознакама у свом одмаралишту, али су биле празне.

Његов адвокат Тимоти Парлаторе је током викенда указао на недостатак процедуре Беле куће и рекао да је Трампов правни тим одмах предао евентуалне додатне пронађене материјале.

"Бивши председник користио је сада враћену празну фасциклу да блокира плаво светло са фиксног телефона у својој спаваћој соби", додао је Парлаторе.

Пријављени судски позив и материјал долази усред контроле руковања председничким и потпредседничким материјалима, посебно поверљивим записима, због чега се против Трампа води федерална кривична истрага.

Бивши потпредседник Мајк Пенс и актуелни председник Џозеф Бајден такође су пријавили да су пронашли поверљиве документе у свом поседу, али су добровољно дозволили Еф-Би-Ају да претражује преостали материјал који је требало да буде предат Националном архиву.

Бајденови документи датирају из времена када је био потпредседник за време председничког мандата Барака Обаме.

image