Свет

"Велт": Холандија и Данска неће испоручивати тенкове "леопард 2" Украјини

Холандија, Данска не желе у "тенковску коалицију" Запада
"Велт": Холандија и Данска неће испоручивати тенкове "леопард 2" Украјиниwww.globallookpress.com © Daniel Karmann/dpa

Владе Холандије и Данске саопштиле су да неће испоручити тенкове "леопард 2" Украјини, преноси немачки "Велт".

Холандски премијер Марк Руте рекао је да су једини тенкови које његова земља може да обезбеди у теорији, односно да изнајми од Немачке, 18 тенкова "леопард 2" и да они зато нису доступни за Украјину, преноси "Кијев индепендент".

Данска влада, која поседује 44 тенка у свом арсеналу, навела је да неће учествовати у немачкој тенковској коалицији. Међутим, и Холандија и Данска су издвојиле финансијска средства за сређивање 100 тенкова "леопард 1" у немачким складиштима.

Финска још није обећала тенкове Украјини. Лист "Волстрит џорнал" недавно је цитирао високог званичника НАТО који је рекао да се Финска вероватно неће обавезати на такву обавезу све док им не буде одобрено чланство у НАТО-у.

Немачка је после вишемесечног двоумљења и притисака савезника али и Кијева, пристала да испоручи Украјини своје тенкове "леопард 2" и дозволи другим земљама да их испоруче.

Убрзо после одлуке Берлина, појавили су се бројни проблеми: прво, са мањком муниције, затим са застарелом технологијом и на крају са генералном неспремношћу савезника да исцрпе своје арсенале како би Украјини послали помоћ.

Огласио се и Кијев, који је после тенкова од Запада задражио и борбене авионе, подморнице, бродове.

image
VV inauguration
banner