Свет

Пекинг: Амерички балони више од 10 пута прелетели кинески ваздушни простор

Одговор Кине на такве инциденте био је одговоран и професионалан, тврде из кинеског министарства спољних послова
Пекинг: Амерички балони више од 10 пута прелетели кинески ваздушни простор© Tanjug/Jerry Ireland/U.S. Navy via AP

Портпарол кинеског Министарства спољних послова саопштио је да су, од почетка јануара 2022. године, амерички балони више од 10 пута прелетели кинески ваздушни простор, а да је одговор Кине на такве инциденте био одговоран и професионалан.

Наведено је и да Кина нема информације о летећим објектима које су САД обориле изнад Аљаске и Канаде, пренео је Ројтерс.

Америчка војска је оборила још четири летећа објекта изнад Северне Америке а званичници наводе да се и даље утврђују све околности, као и шта су оборени објекти заправо представљали.

САД су претходно изнад америчких територијалних вода Атлантика, на обали Јужне Каролине обориле наводни кинески шпијунски балон за који Пекинг тврди да је реч о метеоролошкој летилици.

Пентагон је саопштио да је борбени авион Ф-16 оборио у недељу неидентификовани објекат изнад језера Хјурон у америчкој држави Мичиген на граници са Канадом.

Објекат је, како се наводи, летео у близини америчких војних локација САД и представљао је не само претњу за цивилно ваздухопловство, већ је био и потенцијално средство за надзор.

То је био четврти објекат оборен изнад Северне Америке у последњих недељу дана, саопштила је гувернерка Мичигена Гречен Витмер.

Неидентификовани објекат на великој надморској висини био је трећи који су оборили амерички и канадски борбени авиони, након објекта величине малог аутомобила у петак на обали Аљаске и летећег објекта изнад Јукона у Канади у суботу.

Велики балон за који је Пекинг признао да припада Кини оборен је код обала Јужне Каролине 4. фебруара.

image
VV inauguration
banner