Свет

"Гардијан": Израелски хакери утицали на изборе у више од 30 земаља

Радећи под кодним именом "Тим Хорхе" оперативци су нудили услуге онима који су намеравали да се мешају у изборе, a да не оставе трагове за собом
"Гардијан": Израелски хакери утицали на изборе у више од 30 земаљаwww.globallookpress.com © IMAGO/Frank Peters

У последње две деценије, тим израелских хакера утицао је на резултате више од 30 избора широм света, користећи се саботажама и аутоматизованим дезинформацијама на друштвеним мрежама, откривено је након темељних истрага, преноси "Гардијан".

Како се наводи, хакери су радили за израелског безбедносног експерта Тала Ханана, бившег припадника специјалних снага и директора "Демоман интернешенел".

Они су под кодним именом "Тим Хорхе" нудили услуге онима који су намеравали да се мешају у изборе, а да не оставе трагове за собом, као и корпоративним клијентима.

Новинарима, који су се представили као консултанти у служби бизнисмена који жели да одложи изборе у једној афричкој земљи, Ханан је рекао да су његове услуге биле доступне обавештајним агенцијама, политичким кампањама и приватним компанијама које су желеле да тајно манипулишу јавним мњењем.

Он је навео да су услуге његовог тима, које други описују као "црне операције", коришћене широм Африке, Јужне и Централне Америке, САД и Европе.

Једна од кључних услуга је усавршени софтвер пакет "АИМС" који контролише хиљаде лажних профила на друштвеним мрежама и платформама Твитер, Линкедин, Фејсбук, Телеграм, Џи-мејл, Инстаграм и Јутјуб.

Током састанка са новинарима, оперативци су демонстрирали и како ради софтвер који за неколико секунди ствара лажне профиле на друштвеним мрежама. Те "особе" користе слике правих људи, имају мејл, број телефона, чак и могућност да плаћају неке услуге биткоинима, а по жељи клијента, могу се ширити различите вести.

Три новинара из медија "Радио Франс", "Харек" и "Маркер" састајали су се са Хананом у седишту тима, тридесетак километара далеко од Тел Авива, а разговарали су и телефоном.

Конзорцијум новинара који је истраживао случај "Тима Хорхе" укључује новинаре из 30 медија, међу којима су француски "Монд", немачки "Шпигл" и шпански "Паис".

image