Свет

Прајс: Блинкен оптимиста када је реч о односима САД и Србије

Постоје прилике за грађане Србије и "Косова" да регион учине мало стабилнијим, рекао је портпарол Стејт департмента Нед Прајс
Прајс: Блинкен оптимиста када је реч о односима САД и Србије© Alex Wong / Staff

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс изјавио је да је амерички државни секретар Ентони Блинкен оптимиста када је реч о односима САД и Србије и додао да се тај оптимизам одражава у Блинкеновој честитки поводом Дана државности Србије.

Прајс је за "Павловић тудеј", на питање шта значи изјава Блинкена да САД "цене стратешко партнерство са Србијом", рекао да Блинкен однос САД са Србијом сматра "стратешким партнерством" због његове "вишеструке природе".

"Имамо дугогодишње односе са Србијом. Ми смо деценијама уз Србију, стајали смо уз њу као партнер у суочавању са разним изазовима", навео је Прајс, говорећи о широком спектру питања од безбедности, преко политике до економије.

Прајс је рекао да је Блинкен лично ангажован у многим питањима у региону, додајући да се тензијама између Београда и Приштине посвећује пуна пажња.

Коментаришући предвиђања Блинкена да српски народ и цео регион чекају огромне награде када председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти направе "тешке компромисе", Прајс је објаснио које је награде Блинкен имао на уму.

Према његовим речима, Блинкен је, са замеником помоћника секретара Габријелом Ескобаром који је задужен за Балкан, "подвлачио могућности које би могле доћи са решењем за нека од ових веома сложених и тешких питања", преноси Танјуг.

Прајс је рекао да постоје "прилике" за грађане Србије и тзв. Косова да шири регион Западног Балкана учине мало стабилнијим, мало безбеднијим, градећи, у неким случајевима буквално, путеве и мостове међу заједницама у региону.

"То је оно што заиста настојимо да урадимо са нашом дипломатијом широм региона - да негујемо више међусобне повезаности и кроз међусобно повезивање градимо разумевање, партнерство, безбедност, стабилност и просперитет", рекао је Прајс.

Блинкен је у честитки поводом Дана државности Србије нагласио да САД цене стратешко партнерство са Србијом које потпомаже стабилнију, безбеднију и просперитетнију будућност за све грађане Западног Балкана.

Према његовим речима, лидери Србије и тзв. Косова ће морати да направе "тешке компромисе" да би постигли овај циљ, али је додао и да ће корист за Србију и цео регион бити велика.

image