Србија и Балкан

Блинкен честитао Дан државности: Подржите Украјину

Уверен сам да ће нормализација односа Србије и "Косова" донети безбедност и просперитет Србији и свим грађанима Западног Балкана, каже Ентони Блинкен
Блинкен честитао Дан државности: Подржите Украјину© Tanjug/Debbie Hill/Pool Photo via AP

Државни секретар САД Ентони Блинкен честититао је данас, у име Сједињених Америчких Држава, свим грађанима Србије Дан државности и истакао да његова земља веома цени стратешко партнерство са Србијом у циљу унапређења стабилније, сигурније и просперитетније будућности за све грађане Западног Балкана.

"Сједињене Државе снажно подржавају европске амбиције Србије. Посвећени смо раду са вама и нашим партнерима из ЕУ на овом важном циљу. Поздравио сам конструктиван ангажман Србије са званичницима САД, ЕУ, Француске, Немачке и Италије током недавне посете Београду. Уверен сам да ће нормализација односа Србије и 'Косова' донети безбедност и просперитет Србији и свим грађанима Западног Балкана. Свакако, српски и 'косовски' лидери ће правити тешке компромисе како би постигли ове циљеве, али ће награде за српски народ – и цео регион – бити огромне", поручио је он у саопштењу објављеном на сајту Стејт Департмента САД.

Блинкен је, такође, позивао Србију да подржи Украјину "против ничим изазваног, неоправданог и бруталног рата Русије".

"Сједињене Државе су поздравиле поруке подршке Србије Украјини у Уједињеним нацијама – и морамо бити уједињени у подршци праву украјинског народа да бира своју будућност", рекао је он.

Осврнуо се и на недавно потписани Меморандум о разумевању у области дипломатије који ће, како је оценио, учврстити партнерства две земље.

"Драго ми је да су наше две земље недавно потписале Меморандум о разумевању за успостављање позиција за везу за српске дипломате у оквиру Стејт департмента САД. Овај јединствени програм не само да ће подстаћи боље разумевање наших спољнополитичких циљева и задатака, већ ће створити нове канале комуникације и изградити трајна партнерства", навео је он.

Блинкен је, поводом Дана државности, пожелео срећу, мир и благостање српском народу.

image
VV inauguration
banner