Свет

Састанак Бајдена и Шолца почетком марта у Вашингтону

Посета канцелара је прилика да се поново потврде дубоке пријатељске везе између САД и Немачке, поручила портпаролка Беле куће
Састанак Бајдена и Шолца почетком марта у Вашингтонуwww.globallookpress.com © Paul Chiasson/Keystone Press Agency

Немачки канцелар Олаф Шолц састаће се 3. марта са америчким председником Џозефом Бајденом у Вашингтону, што ће бити његова прва посета Белој кући од почетка руско-украјинског сукоба, саопштила је портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер.

"Посета канцелара је прилика да се поново потврде дубоке пријатељске везе између САД и нашег НАТО савезника Немачке", рекла је Жан-Пјер.

Како је навела, Бајден и Шолц састаће се недуго након прве годишњице рата у Украјини, а двојица лидера разговараће о напорима да се помогне Кијеву, повећању трошкова рата за Русију путем санкција и контроле извоза, наводи Ројтерс.

"Они ће разговарати и о сарадњи на важним регионалним и глобалним безбедносним проблемима, укључујући изазове које поставља Кина, као и сарадњи на подручју Индо-Пацифика", рекла је Жан-Пјер.

Очекује се да ће Шолц и Бајден разговарати о несугласицама које су настале између Немачке и других европских земаља с једне и САД са друге стране, када је реч о америчком Плану о смањењу инфлације.

Шолц је прошле недеље изјавио да жели да продуби економске везе са САД, али да би Вашингтон требало да повуче правила која европске компаније ставља у неравноправан положај на тржишту у поређењу са Канадом и Мексиком.

Ројтерс подсећа да ће се Шолц ове седмице састати са потпредседницом САД Камалом Херис на безбедносној конференцији у Минхену.

image