Свет

Прва француска оклопна возила кренула у Украјину

Четрнаест оклопних возила AMX-10RC биће послата у наредна два месеца
Прва француска оклопна возила кренула у УкрајинуGetty © Joern Haufe

Првих 14 француских оклопних возила AMX-10RC послати су у Украјину, пренео је француски портал "Форсес операсион", позивајући се на изворе из војске.

"Четрнаест оклопних возила AMX-10RC послато је у Украјину, у складу са обећањем које је Министарство одбране дало - да ће они украјинској војсци бити обезбеђени у наредна два месеца", пренео је француски портал.

Француски министар одбране Себастијен Лекрону рекао је прошлог месеца да ће та оклопна возила Украјини бити испоручена током фебруара, али "из безбедносних разлога" није прецизирао колико ће их тачно бити послато.

Речено је и да ће "тих 14 оклопних возила бити први од више десетина који су обећани Украјини", као и да се украјински војници који би њима требало да управљају већ неколико недеља налазе на обуци у Француској.

Париз је Кијеву већ послао шест артиљеријских система ТРФ1, као и два противваздушна система "кротале". Поред тога, Француска је Украјини послала и антитенковске системе и мине, транспортере, униформе, гориво и муницију.

Француско министарство спољних послова недавно је објавило да та земља планира да Украјини пошаље још 12 артиљеријских система "Цезар".

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров недавно је изјавио да ће сваки комад наоружања који Запад буде послао Украјини бити "легитимна мета" за Русију.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков додао је да слање наоружања Кијеву неће допринети успеху руско-украјиснких преговора.

image