Свет

Макрон: Запад мора да обнови дијалог са Русијом, без тога нема мира у Европи

Русија ће увек бити део Европе, а Запад мора да научи како да реши "руско питање", поручио је председник Француске Емануел Макрон на седници Минхенске безбедносне конференције
Макрон: Запад мора да обнови дијалог са Русијом, без тога нема мира у Европиwww.globallookpress.com © Sven Hoppe/dpa

Западни свет мора да нађе "снагу и храброст" да изгради дијалог са Русијом, без чега мир у Европи није могућ, али за то и даље није дошло време, рекао је председник Француске Емануел Макрон на седници Минхенске безбедносне конференције.

"Нико од нас не може да промени географију Русије. Она ће увек остати део Европе. Наша дилема је то што на континенту никада неће бити поузданог и потпуног мира док не научимо како да решимо 'руско питање'", поручио је Макрон.

Председник Француске је истакао сматра да и даље није дошло време за мировне споразуме са Русијом. 

"Потребна нам је снага и храброст да поново отворимо дијалог са Русијом како бисмо пронашли одрживо решење, али је јасно да данас није време за дијалог", додао је Макрон.

Он је такође истакао да Француска, заједно са партнерима у Немачкој, Италији и Великој Британији, жели да организује конференцију о европском систему противракетне одбране.

"Желим да заједно са партнерима у Немачкој, Италији, Великој Британији и свима који желе да се придруже, у Паризу организујемо конференцију о европском систему противракетне одбране уз учешће производних компанија ЕУ које имају конкретна решења, али прво од свих, посвећених стратешким питањима", рекао је Макрон.

image