Свет

Шолц повећава буџет Немачке за одбрану, позива савезнике да шаљу тенкове у Украјину

Немачки специјални фонд од 100 милијарди евра за пројекте Бундесвера омогућиће "трајну промену правца у развоју способности Бундесвера", оценио је немачки канцелар
Шолц повећава буџет Немачке за одбрану, позива савезнике да шаљу тенкове у Украјинуwww.globallookpress.com © Sven Hoppe

На почетку 59. Минхенске безбедносне конференције канцелар Олаф Шолц позвао је немачке партнере да испоруче борбене тенкове Украјини, а потврдио је и посвећеност повећању немачке потрошње за одбрану до садашњег циља НАТО-а од два одсто бруто домаћег производа. 

"Немачка ће трајно повећати своју потрошњу за одбрану на два одсто бруто домаћег производа", рекао је он, преноси "Шпигл".

Додао је да ће немачки специјални фонд од 100 милијарди евра за пројекте Бундесвера омогућити "трајну промену правца у развоју способности Бундесвера".

"Да бисмо разумно и одрживо инвестирали средства, потребна нам је ефикасна и конкурентна индустрија наоружања – у Немачкој и широм Европе. Европска унија мора да се стратешки удружи у политици наоружања", истакао је немачки канцелар.

Он је поручио да ће "интензивно" промовисати у Минхену "да свако ко може да испоручи борбене тенкове Украјини то учини сада".

Немачка ће помоћи "да се та одлука олакша партнерима", на пример обучавањем украјинских војника или пружањем подршке у залихама и логистици, рекао је канцелар, наводи АФП. 

Шолц је у говору "бранио" испоруке оружја као допринос ранијем окончању рата.

"Рат не продужавају наше испоруке оружја. Истина је управо супротно", оценио је канцелар, преноси "Шпигл", и додао: "Што пре председник Путин схвати да неће постићи свој империјалистички циљ, већа је шанса да ће се рат ускоро завршити и да ће се руске трупе повући."

Навео је да је Немачка својим дејствима окончала деценијски принцип да не испоручује оружје у зоне конфликта, али је истакао да у земљи нема јединства када је реч о испорукама оружја Кијеву и увођењу санкција против Русије.

"Има неких који нису тако уверени да је заиста добра идеја да се уводе све ове санкције и да се испоручује све то мноштво оружја Украјини. Ипак, чак и већи део тих људи на крају признаје да влада мора да предузима одговорне одлуке", рекао је Шолц.

Навео је да су и присталице испорука наоружања понекад принуђене да признају да се такве одлуке усвајају колективно, на нивоу заједнице партнера.

Немачка је крајем јануара поставила циљ да Украјини стави на располагање цео батаљон са 30 до 31 борбених тенкова. За 14 тенкова се наводи да долазе из залиха Бундесвера, док за преостале тенкове Берлин чека савезнике.

image
VV inauguration
banner