Свет

Taкмичење америчких произвођача муниције: Нови уговор од милијарду долара за Украјину

Циљ је да произведу између 12.000 и 20.000 додатних комада артиљеријских граната месечно
Taкмичење америчких произвођача муниције: Нови уговор од милијарду долара за Украјинуwww.globallookpress.com © Sergey Petrov/news.ru via globallookpress.com

Америчка војска објавила је уговор од скоро милијарду долара за повећање производње артиљеријске муниције калибра 155 милиметара, коју у великим количинама користи Украјина.

Војни произвођачи "Џенерал Динамикс" и "Американ Ордненс" такмичиће се за појединачне поруџбине муниције према уговору укупне вредности 993,7 милиона долара, наводи се у саопштењу Војске.

Циљ је да произведу између 12.000 и 20.000 додатних комада артиљеријских граната месечно.

Војска је претходно доделила уговор од 522 милиона долара за наручивање муниције истог калибра од две друге компаније, као део Пентагоновог пакета помоћи Украјини.

Војна операција Русије у Украјини започетa 24. фебруара 2022. потврдила је повратак сукоба уз веома масовну употребу артиљеријске муниције.

У новембру је један амерички званичник рекао да су руске снаге испаљивале и до 20.000 комада артиљеријске муниције дневно, а Украјина између 4.000 и 7.000 комада, што је знатно више него што произвођачи који раде за обе стране уопште могу да произведу.

Међутим, количина муниције коју користе Украјина и Русија се од тада донекле смањила јер је зима ограничила борбе и јер се обе земље наводно суочавају с несташицом.

image