Свет

Индијци против Сорошевог мешања у унутрашњу политику: Он је богат и опасан

Сорошеви коментари "да је Индија демократска држава, али да премијер Моди није демократа", типични су за "евроатлантски поглед" на свет
Индијци против Сорошевог мешања у унутрашњу политику: Он је богат и опасанwww.globallookpress.com © Carsten Koall/dpa

Индијски званичници нису остали дужни милијардеру, финансијеру и филантропу Џорџу Сорошу, који је у четвртак у говору уочи Минхенске безбедносне конференције покушао да поткопа индијску демократију. Уследио је одговор индијског министра спољних послова Субрамањама Џаишанкаре, који је Сороша назвао "старим, богатим, задртим и опасним".

Он је на конференцији у Сиднеју у суботу рекао да су Сорошеви коментари "да је Индија демократска држава, али да премијер Моди није демократа", типични за "евроатлантски поглед" на свет.

"Он је стар, богат, тврдоглав и опасан, јер оно што се дешава је да такви људи, такви ставови и такве организације - заправо улажу ресурсе у обликовање наратива", рекао је Џаишанкар и нагласио да су индијски бирачи одлучили "како земља треба да функционише".

Према његовим речима, Њу Делхи познаје опасности спољног мешања, јер је Индија прошла кроз колонијализам, пренео је Ројтерс.

"То нас брине. Ми смо земља која је прошла кроз колонијализам, ми знамо опасности онога што се догађа када постоји страно мешање", додао је шеф индијске дипломатије.

У говору је истакао је хитну потребу да се "избегне ризик глобалне економије" пошто је Индија преузела председавање Г20.

Аустралија, иначе, настоји да повећа трговину са Индијом како би смањила утицај Кине, због чега је и формирала групу за безбедност са Индијом, која такође укључује Сједињене Државе и Јапан.

image