Свет

Кулеба: Украјина ће добити авионе, то је само питање времена

Британски премијер Риши Сунак подржао слање авиона, али ако их не шаље његова земља
Кулеба: Украјина ће добити авионе, то је само питање времена© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба изјавио је да је сигуран да ће савезници његовој земљи на крају испоручити борбене авионе како би јој помогли у борбама против Русије.

"Ризиковаћу да кажем да ће Украјина добити авионе, то је питање времена и процедуре", рекао је Кулеба на Минхенској безбедносној конференцији, пренео је Ројтерс.

Савезници су обећали Кијеву борбене тенкове, а у току су разговори око слања ракета већег домета, навела је агенција и додала да украјински партнери оклевају око обезбеђивања борбених авиона.

Сунак: Спремни смо да помогнемо другима да пошаљу авионе

Премијер Велике Британије Риши Сунак рекао је да ће његова земља помоћи "другим државама које желе да Украјини авионе пошаљу сада", пренео је Ројтерс.

Велика Британија је до сада одбила да пошаље авионе Кијеву, али је Сунак рекао да они могу да помогну "на друге начине".

"Неке државе авионе могу да обезбеде сада, а Уједињено Краљевство ће им у томе помоћи драге воље", рекао је он.

Он је рекао и да западни савезници требало да се договоре око тога како да осигурају да ће Русија "платити обнову Украјине" када сукоб буде окончан, као и да међународна заједница мора да развије нови систем за одржавање дугорочне глобалне безбедности.

"Од љуских права до нуклеарних претњи, од Грузије до Молдавије, Русија је више пута нарушавала суверенитет држава изван колективне безбедности НАТО-а", рекао је Сунак.

image