Свет

Шеф саудијске дипломатије: Изолација Сирије не даје резултате, потребан је дијалог

Потребан нови приступ за решавање хуманитарних проблема у Сирији, изјавио шеф саудијске дипломатије
Шеф саудијске дипломатије: Изолација Сирије не даје резултате, потребан је дијалог© Tanjug/AP Photo/Hadi Mizban

Министар спољних послова Саудијске Арабије принц Фејсал бин Фархан ел Сауд рекао је да се у арапском свету ствара консензус око тога да изолација Сирије не даје резултате, као и да ће "у неком тренутку" дијалог са Дамаском бити неопходан како би се решили хуманитарни проблеми, укључујући и повратак избеглица.

Изјаве саудијског министра спољних послова представљају отклон од политике коју је та монархија водила према Сирији током последњих 12 година, када је Ријад у грађанском рату подржавао побуњенике против председника Башара ел Асада.

"Видећете да консензус расте не само међу државама чланицама Заливског савета за сарадњу, већ и у читавом арапском свету", рекао је саудијски министар, преноси Ројтерс.

Он је рекао и да је, без јасног пута ка испуњењу "максималистичких циљева", потребно формулисати "нови приступ" како би се решили проблеми сиријских избеглица у околним државама и како би се умањиле патње локалног становништва, поготово након разорног земљотреса који је почетком месеца погодио ту државу.

"То ће у неком тренутку морати да се догоди кроз дијалог са владом у Дамаску, на начин који би довео до решења макар неких најзначајнијих, пре свега хуманитарних питања", рекао је он.

На питање новинара да ли планира да посети Дамаск, као што су то недавно урадили шефови дипломатија Јордана и Сирије, Фејсал ел Сауд је рекао да не жели да коментарише гласине.

Ријад је недавно послао хуманитарну помоћ и на територију под контролом владе у Дамаску, након што је у први мах то учинио само у делу Сирије који контролишу побуњеници.

Након што су западне земље одбиле да пруже хуманитарну помоћ Сирији, председник Асад се окренуо арапским земљама које су последњих година нормализовале однос са његовом владом, пре свега Уједињеним Арапским Емиратима.

Друге арапске земље су, ипак, остале резервисане по питању сарадње са званичним сиријским властима, пре свега из страха од америчких санкција.

Министар спољних послова Кувајта рекао је за Ројтерс да њенога земља неће сарађивати са Дамаском, а да ће хуманитарну помоћ слати искључиво преко хуманитарних организација и Турске.

На питање новинара да ли ће се то ускоро променити, министар Шејк Салем ал-Сабах је рекао да промена у овом тренутку неће бити.

Сирија се већ десет година налази под санкцијама Запада и других арапских земаља, а председник Башар ел Асад се у борби против побуњеника и Исламске Државе ослањао на помоћ Русије и Ирана.

image