Свет

Шведска поклекла: "На мала врата" забрањује паљење Курана

Шведска полиција више неће издавати дозволе за протесте на којима са пали Куран из страха од, како наводе, "опасности по шведску безбедност"
Шведска поклекла: "На мала врата" забрањује паљење Курана© Tanjug/AP Photo/Muhammad Sajjad

Полиција у Стокхолму увела је забрану на неодређено време за протесте на којима би се палили Курани, наводно због "опасности по шведску безбедност".

Портпарол полиције Ола Остерлниг рекла је да они "углавном неће дозволити паљење Курана на јавним окупљањима у Стокхолму", преноси шведски јавни сервис СВТ.

Власти у шведској престоници у последње време одбијају да дају дозволе са скупове те врсте, а последњи који је одбијен је човек ирачког порекла који је изразио жељу да спали куран испред ирачке амбасаде, што је било планирано за прошли понедељак.

"Све у свему, шведска полиција сматра да се број паљења Курана у последње време повећао, као и да би у будућности то могло да повећа опасност од напада на Шведску и шведске интересе", речено је у полицији.

Како наводи Остерлингова, грађани чији су захтеви до сада одбијени поднели су жалбе, што у шведској полицији, како она каже, "подржавају".

"Ми желимо да промеримо да ли је наше образложење законски утемељено", рекла је Остерлингова.

"Ми смо свесни да то представља ограничење слободе говора. Како би донели одлуке у вези са слободом говора, који је заштићен уставом, потребно је да оне буду у складу са законом", рекла је она.

Право на слободу говора у Европи налази се у Европској конвенцији о људским правима, а његово поштовања надзире Европски суд за људска права, али оно долази са великим бројем изузећа која се, како то пише у конвенцији, могу искористити "у интересу безбедности, територијалног интегритета или јавне безбедности, ради спречавања нереда и криминала, заштите јавног здравља и морала, заштиту репутације и људских права", као и у другим случајевима.

До забране је дошло месец дана након што је данско-шведски активиста Расмус Палудан запалио Куран испред амбасаде Турске у Стокхолму, након што је претходних сличне перформансе имао и у другим шведским градовима.

Након тог инцидента, Турска је блокирала процес приступања Шведске и Финске НАТО савезу. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је чак отворено рекао да неће прихватити шведско чланство у том савезу докле год је паљење Курана у тој земљи легално.

"Докле год дозвољавате да моја света књига Куран буде паљена и уништаванам ми вас нећемо пустити у НАТО. Имамо позитивно мишљење о Финској, али не и о Шведској", рекао је Ердоган.

image