Свет

Америка прети Кини: Не помажите Русији, не прелазите црвену линију

Америчка амбасадорка у Уједињеним нацијама каже да су неприхватљива било каква размишљања о пружању подршке Москви
Америка прети Кини: Не помажите Русији, не прелазите црвену линију© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File

Читав Запад се удружио наоружавајући Украјину и шаљући јој новац, а америчка амбасадорка у Уједињеним нацијама Линда Томас-Гринфилд запретила је свету, а поготово Кини, да ће "прећи црвену линију" они који одлуче да Русији пруже војну помоћ.

"Поздрављамо најаву Кине да жели мир, јер то је оно чему увек желимо да тежимо у оваквим ситуацијама. Али такође морамо бити јасни да ако постоје било каква размишљања и напори Кинеза и других да пруже смртоносну подршку Русима у њиховом бруталном нападу на Украјину, да је то неприхватљиво", рекла је она за Си-Ен-Ен додајући да би "то била црвена линија".

Си-Ен-Ен наводи да су САД почеле да уочавају "узнемиравајуће" трендове у подршци Кине руској војсци, а, како наводе позивајући се на америчке званичнике из обавештајних служби, постоје и знаци да Пекинг жели да "приђе линији пружања смртоносне војне помоћи Русији, а да не буде ухваћен".

Званичници нису желели да детаљно описују које обавештајне податке САД тумаче као показатељ става Кине, али су рекли да су Американци толико забринути да су информације поделили и са савезницима и партнерима на Минхенској безбедносној конференцији у протеклих неколико дана.

И амерички државни секретар Ентони Блинкен покренуо је то питање када се састао са својим кинеским колегом Ванг Јијем у суботу на маргинама тог скупа, рекли су званичници.

"Секретар је био прилично отворен упозоравајући на импликације и последице тога што Кина пружа материјалну подршку Русији или помаже Русији у систематском избегавању санкција", рекао је новинарима високи званичник Стејт департмента.

И Томас-Гринфилд је такође у недељу поновила да су САД спремне да се "такмиче" са Кином.

"Председник је рекао да Кину видимо као противника. Спремни смо да се такмичимо са Кинезима, и спремни смо, када је потребно, да се супротставимо Кинезима. И то је оно што ми радимо. И то је оно што ћемо наставити да радимо како бисмо осигурали да наши национални интереси увек буду у првом плану", рекла је она.

image