Свет

Да ли је Бајден способан да заустави даље заоштравање односа САД и Кине?

Ирационално антикинеско расположење у САД и провокацијe по питању Тајвана могу додатно заоштрити односе, упозорава кинески лист
Да ли је Бајден способан да заустави даље заоштравање односа САД и Кине?Getty © Drew Angerer / Staff

Председник САД Џозеф Бајден је потврдио да три објекта оборена у ваздушном простору Северне Америке нису повезана са Кином, али кинески "Глобал тајмс" наводи да то није довољно. И даље је упитна Бајденова способност да се одупре токсичном антикинеском расположењу у Вашингтону и да заустави погоршање односа Кине и САД.

Хвалећи се одлуком да обори кинески балон, Бајден је поручио да САД настављају дипломатску сарадњу са Кином и рекао да са том државом не тражи "нови хладни рат" али да ће наставити међусобно такмичење.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин је у одговору на Бајденове примедбе истакао да је ненамерни улазак кинеског ваздушног брода у ваздушни простор САД био изолован инцидент, али је навео да је на тај начин тестирана способност САД да правилно управљају кризом и њихова искреност када је у питању стабилизација односа.

"САД не могу да траже дијалог и комуникацију док истовремено ескалирају конфронтацију и кризу. Требало би да се нађу са Кином на пола пута како би правилно решили неочекиване изоловане инциденте, избегле погрешне процене и радиле на враћању билатералних односа на здрав и стабилан колосек", рекао је тим поводом Ванг Венбин.

Претходно је портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер критиковала Кину због "неодговорног" потеза и тврдила да је та држава увела санкције америчким одбрамбеним компанијама "Локид Мартин" и "Рајтеон технолоџиз" како би скренула пажњу са инцидента са балоном.

Венбин је након тога упитао: "Могу ли нам САД рећи зашто су у стању да примете балон на 18.000 метара висине, али су изгледа биле слепе за отровни облак од винил хлорида изнад Охаја? Зашто је Америка гласно захтевала истрагу и тражила одговорне одмах након експлозија на Северном току, а опет била необично тиха након најновијег истраживачког извештаја који је написао амерички новинар Симон Херш?"

"Глобал тајмс" наглашава да политичаре у Вашингтону опседају антикинеска осећања, те да остаје питање да ли је Бајден способан да избегне даље заоштравање односа Кине и САД у токсичној политичкој атмосфери.

"Бајденова администрација је можда превише веровала у своју способност да постави заштитне ограде за кинеско-америчке односе, а сада схвата да ће, када се ирационално антикинеско осећање распири, сваки покушај да се поправе односи бити неуспешан", рекао је Сун Ценгхао, истраживач из Центра за међународну безбедност и стратегије на Универзитету Тсингуа за "Глобал тајмс".

Представнички дом америчког Конгреса је 9. фебруара једногласно подржао резолуцију којом се Кина осуђује за "упад" балона у ваздушни простор САД. Поред тога, републиканци критиковали начин на који је Бајденова администрација поступала у ситуацији са кинеским балоном, захтевајући од председника САД да "буде оштрији" према Кини.

Поправљање односа Кине и САД је тест за Бајденове способности, америчка дипломатија не треба да постане талац политичких борби зато што неки републиканци провоцирају Кину, наводе аналитичари "Глобал тајмса".

Републиканци у Конгресу задужени за питања спољне политике тражили су да Бајден, након објављивања фискалног буџета за 2024. годину, одобри чак две милијарде долара војне помоћи за Тајван.

Истовремено, како је известио "Фајненшел тајмс", највиши званичник Пентагона за Кину, Мајкл Чејс, допутовао је у посету том острву.

Како подсећа кинески лист, кинеско-амерички односи озбиљно су нарушени након посете бивше председнице Представничког дома Ненси Пелоси Тајвану у августу 2022. године.

Кина је тада поновила да се чврсто противи развоју званичних односа САД са Тајваном и затражила да се Вашингтон придржава обавеза.

Претходних дана, званичници из целог света позвали су Кину и САД да спрече даљу ескалацију сукоба.

Бивши амерички званичник Стејт департмента Час Фримен рекао је да хистерична и претерана реакција САД на инцидент са кинеским балоном, укључујући и отказивање дипломатског дијалога на високом нивоу, показује свету да Бајденова администрација нема довољно снаге и способности да гради конструктиван однос са Пекингом.

image