Свет

Ванг Ји: Америчке реакције на инцидент са балоном "хистеричне", ускоро мировни план за Украјину

Рушење кинеског балона представља "апсурдан чин" којим се крше међународне норме, рекао кинески дипломата
Ванг Ји: Америчке реакције на инцидент са балоном "хистеричне", ускоро мировни план за Украјину© Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Амерички одговор на инцидент са кинеским балоном био је "незамислив" и "хистеричан", рекао је шеф кинеске дипоматије Ванг Ји.

Он је додао и да рушење тог балона, за који Кин тврди да је метеоролошку, представља "апсурдан чин" који крши међународне норме, преноси Ројтерс.

"Постоји толико балона широм света, да ли то значи да ће их САД све оборити", упитао је Ванг, који обавља функцију шефа канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине, током Минхенске безбедносне конференције.

Спорни кинески балон, за који САД тврде да је шпијунски, лебдео је изнад САД и Канаде око недељу дана, пре него што су га Американци по наређењу председника Џозефа Бајдена оборили 4. фебруара, недалеко од обале Јужне Каролине.

Инцидент, који је довео до одлагања планиране посете америчког државног секретара Ентонија Блинкена Пекингу, додатно је погоршао односе две водеће светске економије, наводи "Ројтерс".

Ванг је говорио и о даљем развоју кинеско-америчких односа.

"Тражимо од САД да покажу искреност и исправе своје грешке, суоче се (са чињеницама) и реше овај проблем, који је нарушио кинеско-америчке односе", рекао је он.

"Надамо се да ће САД водити прагматичну и позитивну политику према Кини и да ће са Кином радити на томе да се кинеско-амерички односи врате на колосек здравог развоја", рекао је кинески дипломата.

У медијима је било навода да би Блинкен и Ванг могли да се састану на маргинама конференције у Минхену, али то још није потврђено.

Кина спрема своју декларацију о Украјини

Ванг је рекао и да ће његова земља ускоро представити свој став о смиривању украјинске кризе у документу који ће "нагласити неопходност поштовања територијалног интегритета свих земаља".

Према његовим речима, Кина "није мирно гледала" кризу у у Украјини, "нити је доливала уље на ватру", преноси Ројтерс.

"Предлажем да сви, поготово наши европски пријатељи, почну да хладне главе размишљају о томе шта треба да урадимо да бисмо зауставили овај рат," рекао је Ванг Ји.

Он је додао да "неке силе наизглед не желе да преговори буду успешни, нити да се рат заврши," не прецизирајући на кога тачно мисли.

Када је реч о Тајвану, Ванг је изјавио да тајванске "снаге независности" нису компатибилне са миром.

"Ако желимо да одржимо мир у Тајванском мореузу, морамо да се одлучно супротставимо независности Тајвана и да се резолутно придржавано политике једне Кине," закључио је Ванг Ји.

image