Свет

Обуставља се потрага, више од 46.000 мртвих: Спасиоци из РС поклањају дневнице

У Сирији, подељеној грађанским ратом, број погинулих је тешко утврдити јер су нека подручја погођена земљотресом под контролом владе, док су друга под контролом опозиције
Обуставља се потрага, више од 46.000 мртвих: Спасиоци из РС поклањају дневнице© Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Број жртава два разорна земљотреса, који су 6. фебруара погодили Турску и Сирију, у Турској је повећан на 41.020 људи, саопштила је државна Агенција за управљање катастрофама (АФАД).

Након та два земљотреса уследило је више од 6.210 накнадних потреса. Потрага и спасавање су завршени, осим у провинцијама Кахраманмараш и Хатај, изјавио је Јунус Сезер, шеф АФАД-а, јавља Танјуг.

У Турској и Сирији погинуло је више од 46.000 људи. 

Стручњаци кажу да највећи број преживелих буде спасен у периоду 24 сата након земљотреса, док је у петак је, 11 дана након земљотреса, спасено троје људи. 

У Сирији, подељеној грађанским ратом, број погинулих је тешко утврдити јер су нека подручја погођена земљотресом под контролом владе, док су друга под контролом опозиције.

Светски програм за храну (ВФП) покушава да убеди власти у северозападном делу земље да престану да блокирају приступ том подручју како би помогли стотинама хиљада угрожених људи.

Директор ВФП-а Дејвид Бизли рекао је Ројтерсу на маргинама Минхенске безбедносне конференције да су сиријска и турска влада веома добро сарађивале, али да су операције ВФП-а отежане на северозападу Сирије.

Скоро две недеље након разорног земљотреса, представници Националне агенције за ванредне ситуације (АФАД) најавили су обуставу потраге за преживелима и жртвама.

"Мислим да нема више људи које можемо да спасемо", рекао је један од чланова АФАД-а у Антакији, пренела је агенција Ројтерс.

У једном од последњих покушаја да се извуку људи, 12 дана након земљотреса, тимови су ручно чистили рушевине у Антакији.

Пси трагачи и термовизијске камере открили су знаке живота код две особе, рекли су спасиоци, али убрзо после поноћи, осам сати након операције, тимови су прекинули спасавање.

"Нико није жив", рекао је Мујдат Ердоган, припадник АФАД-а.

"Мислим да нема више људи које можемо да спасемо", додао је он.

Светска здравствена организација (СЗО) процењује да је око 26 милиона људи потребна хуманитарна помоћ широм Турске и Сирије након земљотреса.

Спасилачки тимови Републике Српске планирају да се одрекну дневница у корист 11-годишње девојчице, коју су спасили после земљотреса у Турској.

Девојчица Ирмак Бајрак у земљотресу је изгубила родитеље, а акција њеног спасавања трајала је четири сата, пише РТРС.

Припадник спасилачког тима Републичке управе Цивилне заштите Ненад Јовановић рекао је да је тим од 30 чланова добио своју награду тиме што је учествовао у спасавању једног живота.

"Мислим да веће награде од те нема", рекао је Јовановић.

Спасилац Младен Кулић рекао је да им је жао што нису имали прилику да спасу још нечији живот, али је истакао да су преживели веома тешке тренутке суочавајући се са огромним разарањем за које се, како је нагласио, никако није могуће довољно припремити, јер су спратови зграда наслагани један на други и без механизације је немогуће рашчистити и доћи до унесрећених.

И пас трагач Тора урадио је велики део посла, и то квалитетно и брзо, напомиње спасилац Александар Неумовић и констатује да "када спасиш један живот, кажу да је то као да си спасио цео свет".  

В.Д. директора Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић рекао је да су спасиоци велику подршку имали од председника Републике Српске Милорада Додика и премијера Радована Вишковића који су их, како је нагласио, свакодневно звали телефоном. Додик ће наградити спасиоце са по 5.000 конвертабилних марака, што је око 2.500 евра, а у Палати Републике биће уприличен и пријем за припаднике Спасилачког тима Републике Српске.

image