Свет

Писториjус: Следеће недеље кључне, не можемо све дати Кијеву

Европа се суочава и са дефицитом муниције и резервних делова за "леопард 2 А4" тенкове, а ускоро ће се разговарати и о томе да ли Украјини треба послати и ракете дугачког домета, које би се могле користити за нападе на Крим, рекао је немачки министар одбране
Писториjус: Следеће недеље кључне, не можемо све дати Кијевуwww.globallookpress.com © Michael Matthey

Наредне недеље у великој мери биће одлучујуће за Украјину, оценио је немачки министар одбране Борис Писторијус у интервјуу за "Блумберг", коментаришући наводе медија и западних извора о томе да Русија припрема велику офанзиву која ће се, како се очекује, поклопити са почетком Специјалне војне операције.

"Као што смо већ схватили из онога што је пре неколико месеци рекао генерал Марк Мили, и на основу онога што је било речено после сусрета у Рамштајну прошле јесени, противваздушна одбрана остаје приоритет. У наредна три месеца морамо да успемо да у Украјини створимо јаку, ефикасну ПВО", објаснио је министар на маргинама Минхенске конференције о безбедности.

Ипак, без обзира што ће, како је и сам рекао, наредне недеље бити "одлучујуће за Украјину", оне, како је после додао, неће одредити исход украјинског конфликта.

Одговарајући на питање о најновијој војној помоћи Кијеву, Писториjус је потврдио да ће Кијев добити 20 најсавременијих "леопард 2 А6" тенка, од којих ће 14 бити из Немачке, три из Португала и још пар из неке друге земље.

Европа се, како је казао, суочава и са дефицитом муниције и резервних делова за "леопард 2 А4" тенкове, а ускоро ће се разговарати и о томе да ли Украјини треба послати ракете дугачког домета, које би се могле користити за нападе на Крим.

"Морамо подржати Украјину колико год је то могуће", али не можемо ни све дати Кијеву, јер онда у НАТО-у нећемо имати капацитета да се одбранимо, истакао је министар.

Упитан како би прокоментарисао писања руских медија и изјаву руског лидера Владимира Путина да ће Немачка сносити одговорност уколико дође до још једног светског рата, Писториjус је рекао да нема шта да каже на то.

У сличном маниру је поручио да не зна када ће доћи до краја сукоба у Украјини. Све се, како је казао, може завршити у року од неколико месеци, али је могуће да ће криза трајати још неколико година.

"Има толико параметара који утичу на кризу, да се не усуђујем да предвидим било шта", оградио се немачки министар, нагласивши да ће Немачка остати на страни Украјине.

image
VV inauguration
banner