Русија

Рјабков: Русија никада неће поклекнути под притиском Америке

Америчке елите сматрају да, ако се сада директно не суоче са Москвом, касније ће вероватно бити теже, али то је стратешка грешка, каже заменик руског министра спољних послова
Рјабков: Русија никада неће поклекнути под притиском Америкеwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков рекао је да су америчке елите закључиле да је неопходно поставити баријеру даљем расту улоге Русије у међународној арени као независног фактора, али да је то стратешка и историјска грешка, јер Русија никада неће поклекнути под притиском САД.

"Америчке елите закључиле су да је могуће и неопходно поставити баријеру даљем расту улоге Русије у међународној арени као независног фактора и веома искусног система", рекао је Рјабков у емисији "Велика игра" на "Првом каналу".

Према његовим речима, америчке елите сматрају да имају одређену историјску шансу.

"Њихово мишљење је да ако се сада директно не суоче са Москвом, касније ће вероватно бити теже. Мислим да у томе постоји извесна историјска, стратешка грешка, јер нећемо поклекнути под америчким притиском, јер Русија никада није попустила", поручио је руски дипломата.

Спровести независну међународну истрагу о експлозијама у Северном току уз учешће Русије

Рјабков је додао да је неопходно спровести независну међународну истрагу о експлозијама у Северном току уз обавезно учешће Русије.

"Потребна нам је независна међународна истрага са обавезним руским учешћем. Начин на који се понашају савезници САД у Европи, укључујући скандинавске земље је безобразлук. Начин на који је нашим стручњацима, укључујући и оне из 'Гаспрома', онемогућен приступ материјалима и како им није дозвољено да се придруже истражним радњама је такође сигнал само по себи", рекао је он.

Руски званичник је додао да је без обзира на информације којима Москва располаже, ово доказ шта се тамо заиста догодило и без обзира на публикацију Симора Херша о Северном току, Москва је свакако сматрала да је одговоран Вашингтон.

Он је истакао да терористички напад на гасоводе неће остати без последица по САД и да ће Русија радити на томе.

"Не сумњамо да су САД одговорне за овај инцидент. Наставићемо да радимо на томе да ово не остане у прошлости, без последица по САД", додао је Рјабков и додао да Русија неће саопштавати даље кораке у вези са ситуацијом око експлозија гасовода Северни ток.

САД претвориле Украјину у антируског овна

Рјабков је оценио да су Сједињене Државе направиле трагичан избор за Кијев због испоруке оружја, претварајући је у антируског овна.

"Направили су трагичан избор за Украјину, пумпајући ову земљу оружјем, потпуном контролом над кијевским режимом, пружањем помоћи обавештајним подацима, слањем финансијске помоћи. На овај начин, претворили су је у антируског овна", рекао је руски дипломата.

Он је додао да у Украјини тренутно постоји необуздана ескалација из Вашингтона и других престоница, док Русија делује координисано.

"Могу да вам гарантујем да сви ми у Москви, и они који воде специјалну војну операцију, који издају наређења, делујемо разборито и смирено, не губимо живце. И са нашег гледишта не може бити никакве неконтролисане ескалације", навео је Рјабков и поручио својим противницима да се играју ватром и да су ризици веома велики.

Неће доћи до прекида односа са САД

Руски дипломата је рекао да су односи Русије и САД тренутно гори него икад, али је мало вероватно да ће се прекинути, јер би било превише опасно.

"Наш однос се може описати као гори него икад и ово није претеривање. Њихов потпуни прекид је могућ, али ипак мислим да неће доћи до тога, јер би то било и опасно и погрешно са свих тачака гледишта. Москва не би желела ово", нагласио је Рјабков.

Дипломата је додао да, са изузетком недавне размене заробљеника између Русије и Сједињених Држава, не може да наведе ништа позитивно у билатералним односима.

Русија не види никакву спремност САД за дијалог

Заменик руског министра спољних послова навео је да Москва не види спремност Вашингтона за неку врсту дијалога.

"Не видимо ни најмању спремност Вашингтона да саслуша наше приступе, наше приоритете. Шта да кажемо о некаквом дипломатском или политичком процесу? Немогуће је о томе говорити у тренутној ситуацији", закључио је он.

image
VV inauguration
banner