Економија

У инат санкцијама: Увоз из Русије у Индију порастао за 400 одсто

Увоз руске сирове нафте по повлашћеним ценама такође је довео до тога да Индија извози значајно веће количине нафтних деривата
У инат санкцијама: Увоз из Русије у Индију порастао за 400 одстоwww.globallookpress.com © Press Information Bureau/Pib Pho

Увоз из Русије у Индију до сада је у текућој фискалној години скочио за 400 одсто, објавио је портал "Никеи Азија", позивајући се на најновије податке индијског министарства трговине.

За раст је заслужан велики обим куповине руске сирове нафте, коју Индија набавља по повлашћеним ценама усред западних санкција Москви. Ембарго ЕУ на руске нафтне деривате, укључујући и Европи преко потребни дизел, ступио је на снагу 5. фебруара. 

Русија се, наводи се у извештају, показала као четврти највећи извозник у Индију током првих 10 месеци текуће фискалне године закључно са мартом, после Кине, Уједињених Арапских Емирата и САД.

Укупна вредност увоза из Русије у Индију износила је 37,31 милијарду долара, у односу на 7,71 милијарду долара у истом периоду прошле године, што представља раст од 384 одсто. Русија је чинила 6,2 одсто укупног увоза у Индију у том периоду.

Индија је купила "много сирове нафте и прерадила је у рафинисане нафтне деривате и затим продала", рекао је министар трговине Сунил Бартвал, наводи "Никеи Азија".

Повећан и извоз нафтних деривата из Индије 

Од априла 2022. до јануара 2023. Индија је извезла нафтне деривате у вредности од 78,58 милијарди долара, у поређењу са 50,77 милијарди долара у истом периоду претходне финансијске године.

Индија, иначе трећи највећи потрошач нафте на свету који увози више од 80 одсто својих потреба, обезбедила је више од 60 одсто потрошене сирове нафте из земаља Блиског истока.

У децембру је министар спољних послова Индије Субрамањам Џаишанкар рекао да ће индијске рафинерије тражити најбоље понуде где год их могу наћи.

"Желео бих да појасним да не тражимо од наших компанија да купују руску нафту", рекао је он. "Тражимо од наших компанија да купују нафту по најбољој понуди која се може наћи", додао је Џаишанкар.

image