Русија

Захарова о Бајденовој посети Кијеву: Знамо како пролазе амерички пројекти

Судбина Сакашвилија, венецуеланског опозиционара Хуана Гвида, је оно што чека све који су продали душу Американцима - да буду прогнани од свог народа и да на америчке адвокате троше издајнички новац зарађен у Америци, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова о Бајденовој посети Кијеву: Знамо како пролазе амерички пројектиwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова коментарисала је данашњу посету председника САД Џозефа Бајдена Kијеву наводећи да не треба заборавити "судбину свих претходних америчких пројеката". Она је упоредила судбину Владимира Зеленског са бившим председником Грузије Михаилом Сакашвилијем, који тренутно служи казну.

"Гледајући у снимке Бајдена и његовог штићеника украјинског председника Владимира Зеленског, морамо се сетити судбине свих претходних америчких пројеката", написала је Захарова на Телеграму.

Руска званичница је поменула бившег грузијског председника Михаила Сакашвилија, указујући да он "плаћа скупу цену како би био запамћен на Западу".

"Судбина Сакашвилија, венецуеланског опозиционара Хуана Гвида, то је оно што чека све оне који су продали душу Американцима - да буду прогнани од свог народа, да нису потребни никоме, и да на америчке адвокате троше издајнички новац", додала је она.

Она је навела и истрагу Ројтерса спроведену на основу података америчког Министарства правде, из које произилази да се Сакашвилијевим случајем бави америчка лоби група "Акерман", чији је један од партнера Масимо Ди Анђело, адвокат Михаила Сакашвилија.

"Сакашвили плаћа да не буде заборављен на Западу. Он је већ потрошио скоро милион долара да га ослободе из Тбилисија. А оно што је најважније, испоставило се да Сакашвилијеви адвокати крше закон САД о страним агентима – не обавештавају о финансирању из других земаља", закључила је Захарова.

Судија Ђорђи Аревадзе у фебруару 2023. донео је пресуду којом одбија да суспендује казну Сакашвилију и пусти га на слободу из здравствених разлога, како су тражили његови адвокати. Сакашвилијеве присталице позвале су председницу Грузије Саломе Зурабишвили да помилује политичара, док је она више пута рекла да неће донети такву одлуку.

Сакашвили је ухапшен у Грузији 1. октобра 2021. године, против њега се води истрага у неколико кривичних предмета. Политичар је осуђен у одсуству у случајевима убиства банкара Сандра Гиргвлијанија и пребијања посланика Валерија Гелашвилија.

У првом случају, Сакашвили је осуђен на три године затвора, у другом - на шест. Осим тога, оптужен је и за растурање митинга опозиције 7. новембра 2007. године, погром телевизијске куће "Имедиј" и проневеру средстава из државног буџета.

Грузијски премијер Иракли Гарибашвили рекао је да ће Сакашвили дуго остати у затвору.

image