Свет

У новим земљотресима у Сирији и Турској 11 жртава; Потрес и у Ирану (ВИДЕО)

У медијима се објављују опречне информације о броју страдалих у синоћњем земљотресу
У новим земљотресима у Сирији и Турској 11 жртава; Потрес и у Ирану (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

У синоћњим земљотресима у Турској и Сирији најмање 11 људи је погинуло, јављају данас локални медији док се чекају званични подаци о броју настрадалих.

Најмање шест људи је погинуло, а скоро 300 повређено у два земљотреса на југоистоку Турске, преноси данас турски лист Хуријет.

Према том листу, најмање 294 особе су повређене, од којих је 18 у тешком стању, пренео је ТАСС.

Турска управа за ванредне ситуације и природне катастрофе саопштила је да су земљотреси јачине 6,4 и 5,8 степени по Рихтеру погодили синоћ провинцију Хатај и да су за њима уследила најмање 32 накнадна потреса. Потреси су се осетили и у Сирији, Кипру, Грчкој, Египту, Израелу и Либану.

У јучерашњем земљотресу у Сирији је погинуло пет особа у неколико градова, јавиле су арапске ТВ станице.

Како је навела Ал Арабија, четворо људи је погинуло јуче у Сирији у стампеду изазваном паником због потреса у градовима Алепо и Тартус, а још једна жена је изгубила живот у Латакији, преноси Скај њуз Арабија. Неки људи су имали и срчани удар.

Скај њуз Арабија преноси да су људи искакали кроз прозоре из страха да ће бити затрпани под рушевинама, преноси Тaс.

Засад медији различито извештавају о броју повређених у јучерашњем потресу у Сирији. Скај њуз наводи да је више од 100 људи повређено у Латакији, а ТВ Ал Хадат преноси да је 470 особа повређено у целој Сирији, укључујући подручја под контролом опозиције.

Према наводима сеизмолога, у питању је био накнадни потрес после разорног земљотреса 6. фебруара у којем је више од 47.000 људи изгубило живот у Сирији и Турској, преноси Танјуг.

И Иран се тресао

Земљотрес јачине 5,3 степена по Рихтеровој скали погодио је јутрос јужни Иран, објавио је Евромедитерански сеизмолошки центар (ЕМСЦ).

Како је наведено на сајту ЕМСЦ, земљотрес је био на дубини од 10 километара, на 112 километара од Бандар Абаса.

Засад нема извештаја о евентуалним жртвама или материјалној штети.

image