Свет

Док Бајден обилази Украјину, највиши кинески дипломата путује за Русију

Посете највиших дипломата САД и Кине, Украјини и Русији показале затегнутост односа Вашингтона и Пекинга
Док Бајден обилази Украјину, највиши кинески дипломата путује за Русијуwww.globallookpress.com © Zhang Ling/XinHua

Док је амерички председник Џозеф Бајден у посети Украјин где се састао са својим украјинским колегом Владимиром Зеленским, највиши кинески дипломата упутио се у Русију.

Ванг Ји – који је прошлог месеца постављен за главног спољнополитичког саветника кинеског лидера Си Ђинпинга – требало би да ове недеље допутује у Москву у оквиру осмодневне турнеје по Европи, путовања које, како оцељује Си-Ен-Ен, у фокус ставља покушај дипломатског балансирања Кине.

Два путовања - која се одржавају само неколико дана пре прве годишњице Специјалне војне операције - наглашавају заоштравање геополитичких линија расцепа између две светске суперсиле, наводи Си-Ен-Ен.

Док односи између САД и Кине настављају да се погоршавају, Пекинг и Москва су блиски још од пре годину дана када су њихови лидери прогласили пријатељство "без ограничења" – делимично вођени својим заједничким анимозитетом према Сједињеним Државама.

И док САД и њихови савезници поново потврђују подршку Украјини и појачавају слање војне помоћи, продубљивање партнерства Пекинга са Москвом изазвало је узбуну у западним престоницама – упркос кинеској "офанзиви шарма" у Европи да се представи као преговарач о миру.

На Минхенској безбедносној конференцији у суботу, Ванг се европским званичницима обратио са "драги пријатељи" и рекао да је Кина посвећена миру, док је, тумачи Си-Ен-Ен, "очигледно покушавао да забије клин између Европе и САД".

"Ми не доливамо уље на ватру и против смо убирања користи од ове кризе", рекао је Ванг и поновио да САД намерно продужавају сукоб у Украјини јер њихови произвођачи оружја "масно" зарађују од његове продаје.

"Неке снаге можда неће желети да се мировни преговори остваре. Њих није брига за живот и смрт Украјинаца, нити за штету по Европу. Можда имају стратешке циљеве веће од саме Украјине. Овај рат не сме да се настави", рекао је Ванг и позвао европске званичнике да размисле о томе "који оквир треба да постоји да би се Европи донео трајни мир, какву улогу Европа треба да има да манифестује своју стратешку аутономију".

Ванг је такође најавио да Пекинг планира да објави свој предлог о "политичком решењу" украјинске кризе око прве годишњице.

Поједини западни лидери изразили су сумњу у искреност предлога, оптужујући Кину да пружа подршку Русији.

"Потребно нам је више доказа да Кина не ради са Русијом, а ми то сада не видимо", рекла је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен за Си-Ен-Ен.

Такве сумње су појачане тврдњама америчких званичника да Пекинг разматра појачање свог партнерства са Москвом тако што ће руској војсци пружити "смртоносну подршку".

"Забринутост коју сада имамо заснована је на информацијама које имамо да размишљају о пружању смртоносне подршке, а ми смо им јасно ставили до знања да би то изазвало озбиљан проблем за нас и у нашем односу", рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен Си-Би-Есу.

Одговарајући на оптужбе, кинеско министарство спољних послова осудило је САД због "пребацивања одговорности, пребацивања кривице и ширења лажних информација".

"Америчка, а не кинеска страна је та која обезбеђује сталан доток оружја на бојно поље. Америчка страна није квалификована да држи предавања Кини, а ми никада не бисмо прихватили да САД диктирају или врше притисак на кинеско-руске односе", рекао је портпарол министарства на редовној конференцији за новинаре.

"Ко позива на дијалог и мир? А ко дели ножеве и подстиче обрачун? Међународна заједница може јасно да види", рекао је портпарол.

image