Свет

Бајден: Путин прави "велику грешку" повлачењем из Новог СТАРТ споразума

Председник САД је оценио да је НАТО "јачи" него што је био, и да је он лично "најјаче гурао" да се НАТО прошири на земље источне Европе
Бајден: Путин прави "велику грешку" повлачењем из Новог СТАРТ споразумаwww.globallookpress.com © IMAGO/MATEUSZ SLODKOWSKI/FOTONEW

Руски председник Владимир Путин направио је "велику грешку" када је најавио да ће се Русија повући из Новог СТАРТ споразума о смањењу стратешког наоружања, оценио је председник САД Џозеф Бајден.

Бајден је то изјавио по доласку у Председничку палату у Варшави на састанак девет НАТО чланица, преноси "Скај њуз".

Он је касније током састанка букурештанске деветорке рекао да је он био тај који је "најјаче гурао" да се у НАТО прошири на многе земље источне Европе чији су представници присутни на састанку.

"Током једног од последњих разговора које сам имао са нашим пријатељем у Русији, подсетио сам како Русија стално тражи финализацију НАТО-а – и рекао да ће уместо тога добити НАТО-изацију Финске", указао је Бајден.

"Не само да смо јаки - па, ми смо јачи", оценио је председник САД.

Према Бајденовим речима, представници букурештанске деветорке знају "боље од било кога" шта је у питању у Украјини.

Бајден је изјавио да ће "бранити сваки педаљ НАТО-а", а да у питању "није само Украјина, већ слобода", како је навео.

"Ствари су се радикално промениле, морамо се побринути да их вратимо на претходно стање", тврдио је председник САД.

Након што је најавио суспензију учешћа Русије у Новом СТАРТ споразуму током свог јучерашњег обраћања, председник Русије Владимир Путин указао је да се од Москве очекује да испуни све што је договорено, укључујући и СТАРТ, док се Запад понаша онако како хоће, "као да не постоји веза између тог споразума и, рецимо, сукоба у Украјини, или других непријатељских акција према Русији".

Путин је такође упозорио да има податке о плановима Вашингтона да тестира своје нуклеарно оружје у пуном обиму.

"С тим у вези, морамо се припремити за тестирање нашег нуклеарног оружја. Али нећемо бити први који ће то урадити", рекао је он.

image