Свет

Сунак би да мења споразум о брегзиту?

Отежана трговина подстакла премијера да размотри измену споразума са Бриселом
Сунак би да мења споразум о брегзиту?© Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Британски премијер Риши Сунак наговестио је да би предстојећи споразум са Европском унијом о аранжманима након брегзита у Северној Ирској укључивао правне измене постојећег споразума, чему се блок раније противио.

Лидер Демократске унионистичке партије Џефри Доналдсон пожалио се у Доњем дому парламента да се према постојећем "неприхватљивом" споразуму - познатом као протокол - "закони ЕУ намећу у Северној Ирској без демократског надзора или сагласности".

Он је од премијера затражио уверавање "да ће се позабавити овим фундаменталним уставним питањима, и то не само прилагођавањем протокола, већ и преписивањем правно обавезујућег текста уговора."

Сунак је рекао да је чуо Доналдсона "гласно и јасно". Према тумачењу "Блумберга", као снажну назнаку да тражи правне измене Северноирског протокола, додао је: "могу да га уверим да се слажем" и да је то "суштински део преговора који су још у току са Европском унијом".

Премијерове изјаве сугеришу да се суочава са огромним изазовом да удовољи захтевима ДУП-а и истовремено не пређе црвене линије ЕУ. Председник Европске комисије Марош Шефчовић, који води преговоре за ЕУ, више пута је рекао да је "поновно преговарање о протоколу нереално".

Владини званичници са обе стране раније су сигнализирали да било какав споразум неће значити да ће бити измењен постојећи споразум између Уједињеног Краљевства и ЕУ о Северној Ирској. Много је вероватније да ће бити промењени локални закони како би се применили услови новог споразума, наводи "Блумберг".

Влада и синдикалисти тврде да постојећи аранжмани отежавају унутрашњу трговину Уједињеног Краљевства преко Ирског мора између Велике Британије и Северне Ирске.

Британски медији раније су најављивали да ће Сунак објавити да је постигнут споразум са Бриселом о протоколу за Северну Ирску, али је сада јасно да до тога ове седмице неће доћи.

Ако се постигне договор да Северна Ирска и даље остаје део јединственог тржишта ЕУ, од тамошње скупштине било би затражено да тај план и примене што и ДУП и многи бирачи не подржавају јер верују да их та опција одводи из Уједињеног Краљевства.

Морали би да се усагласе са законима ЕУ који се разликују од британских. Унионистички политичари се противе постојећим трговинским аранжманима са ЕУ и не желе да сарађују док се они суштински не промене.

Наиме, протокол је требало да заштити мировни процес у Северној Ирској чувањем слободне трговине са Републиком Ирском која је постојала пре брегзита. Када је УК напустило блок, британска влада и ЕУ сложили су се да ову границу држе без царинских контрола јер је слободно кретање роба и људи кључни стуб мировног процеса којим је окончано тридесетогодишње насиље у Северној Ирској.

Протокол је тако постао камен спотицања у Лондона у односима са ЕУ али и извор подела и политичких турбуленција у Северној Ирској и њиховом односу са Даунинг стритом.

image