Свет

Европљани не желе да једу бубе: За све су криви евроскептици и проруски европски политичари

Политичари у неколико европских земаља су на различите начине протумачили потезе Брисела као покушај да се људи преваре како би јели јестиве пузавце
Европљани не желе да једу бубе: За све су криви евроскептици и проруски европски политичариGetty © Photo Illustration by Sean Gallup/Getty Images

Европска комисија је одобрила продају ларви брашнара и зрикавце за људску исхрану. Иако се западни медији свесрдно труде да грађане убеде да "зарад очувања животне средине" хамбургере треба да замене усољеним ларвама, велика већина анкетираних Европљана наводи да не жели да једе инсекте.

"Биће тешко убедити Европљане и Американце да се хране бубама", пише "Дојче веле" позивајући се на резултате истраживања која наводе да чак три четвртине Европљана не жели да замени месо инсектима, а да се више од 80 одсто Немаца "гади на помисао да једе бубе".

"Еурактив" за овакву ситуацију криви евроскептике и "проруске европске политичаре". 

"Политичари у неколико европских земаља су на различите начине протумачили потезе Брисела као покушај да се људи преваре како би јели јестиве пузавце, потом као напад на традиционалне националне кухиње и, на крају, као злокобни план који доводи животе у опасност", пишу они.

Британац Најџел Фараж је изјавио да "не жели да једе скакавце за доручак", инсистирајући да Велика Британија не треба да прати прехрамбене стандарде ЕУ.

Француски сенатор Лорен Дуплом из конзервативне странке Републиканци, рекао је Сенату 25. јануара да ће Французи "јести инсекте без њиховог знања" и да ће нови састојци бити укључени у храну "без јасног информисања потрошача", преноси "Еурактив" и додаје да је Дупломб фармер који је критиковао ЕУ због подривања француског пољопривредног сектора.

Бивши министар унутрашњих послова Бугарске Румен Петков описао је, за проруски бугарске медиј "Поглед", одлуке Брисела да дозволи продају инсеката за људску исхрану као "злочин против Европе", оптужујући извршну власт ЕУ да је спремна "да убије европску децу која ће несвесно јести инсекте у својим омиљеним грицкалицама", наводи "Еурактив".

Како додају, у Мађарској, где су тензије са Бриселом високе због замрзавања средстава, министар пољопривреде Иштван Нађ упозорио је да би "традиционалне навике у исхрани могле бити у опасности".

image