Свет

Лукашенко: Војска је спремна да одговори на све изазове

Председник Белорусије честитао је данас Дан заштитника отаџбине и 105 година од формирања Оружаних снага Белорусије
Лукашенко: Војска је спремна да одговори на све изазове© Tanjug/Nikolai Petrov/BelTA Pool Photo via AP, File

Оружане снаге Белорусије у стању су да одговоре на све изазове, поручио је данас председник Белорусије Александар Лукашенко поводом 105 година од оснивања оружаних снага земље и празника Дана заштитника отаџбине.

"Током година независности успели смо да формирамо Оружане снаге које су спремне за борбу, високо мобилне и које имају најсавременију опрему. Наше снаге су спремне да ефикасно одговоре на све претње и изазове. Наша војска била је и остаје и даље војска народа, један од стубова наше државности, гаранција наше независности и безбедности, али и права школа храбрости за омладину", рекао је Лукашенко.

Председник је истакао да Белорусија данас слави подвиг ветерана Другог светског рата, храброст и преданост својих војника и патриотизам.

"Убеђен сам да ће наши војници наставити да чувају мир и штите нашу отаџбину", закључио је лидер и додао да се искрено захваљује свима који су одлучили да свој живот посвете служењу отаџбини.

Министар одбране Белорусије јуче је истакао да је Минск суочен са великим бројем претњи које долазе са Запада, а забринутост, према његовим речима, пре свега изазива појачана милитаризација Пољске и балтичких земаља.

Министар је додао да позиви на мир и обуставу припремања за рат нису уродили плодом, те да је Белорусија била принуђена да адекватно одреагује.

Данас, белоруска држава има све што јој је потребно: "Оружане снаге, регионалну групацију војске са Руском Федерацијом у оквиру Савезне државе Русије и Белорусије и заједничку ПВО, одбрамбени комплекс", рекао је јуче Виктор Хрењин. 

image