Свет

Белорусија упозорава: Пољска и балтичке земље појачавају офанзивне војне капацитете

Позиви на мир и убуставу припреме за рат нису уродили плодом, европски лидери разумеју само језик силе, због чега Белорусија непрестано развија војску, поручују из Минска
Белорусија упозорава: Пољска и балтичке земље појачавају офанзивне војне капацитетеwww.globallookpress.com © Michael Kappeler

Министар одбране Белорусије Виктор Хрењин упозорио је данас да Пољска и балтичке земље интензивно раде на повећању својих офанзивних војних капацитета. Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе ове капацитете потенцијално могу да искористе за извођење најразличитијих војних акција усмерених ка Истоку, што забрињава.

"Наши западни суседи, Пољска и балтичке земље, убрзано развијају ударне и офанзивне способности својих оружаних снага. Очигледно да у будућности САД очекују да их користе као одскочну даску за различите војне акције ка Истоку", рекао је министар. Он је оценио да је милитаризација Источне Европе веома опасна појава, посебно јер у њој учествују Вашингтон и НАТО.

У исто време, како је напоменуо, Запад наставља да "кује планове" о насилном свргавању власти у Белорусији, у којем би учествовали белоруски националисти. Ови појединци, како је оценио, имају и војно искуство које су стекли у Украјини.

"Све заједно ово већ постаје непосредна безбедносна претња за нашу земљу, која је била и и даље остаје сигурна територија", поручио је Хрењин.

Ипак, позиви на мир и обуставу припреме за рат нису уродили плодом.

"У оваквој ситуацији, само изјаве и апели на мир нису довољни", јер лидери Европске уније разумеју само језик силе, објаснио је Хрењин.

"Белорусија је принуђена да адекватно реагује на претње и ми имамо све што је за то потребно: Оружане снаге, регионалну групацију војске са Руском Федерацијом у оквиру Савезне државе Русије и Белорусије и заједничку ПВО, одбрамбени комплекс", додао је министар.

Белорусија је, како је рекао, сада спремна да одговори на све изазове, јер развој Оружаних снага Белорусије никада не престаје.

"Ово је реакција на све оно што се дешава у свету, а пре свега на геополитичку борбу колективног Запада против Русије која је без преседана. У том супротстављању Русији, Украјину, која је изгубила суверенитет и којом фактички директно управљају из Вашингтона, западне земље користе против наше Савезне државе", поручују данас из Минска.

Раније током дана, министар је казао и да белоруски народ жели мир, али да не може а да га не забрињава све оно што се дешава са друге стране државне границе. Због свега тога, војска мора да буде у приправности "како никоме не би ни пало на памет да донесе рат на нашу земљу".

image